Članovi zajednice Vjera i svjetlo „Betanija“ iz Siska proslavili su u nedjelju 29. listopada 10. godišnjicu svog djelovanja. Svečano misno slavlje u Športskoj dvorani OŠ „Braća Radić“ u Martinskoj Vesi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s duhovnikom zajednice i domaćim župnikom Ivicom Šimunovićem, biskupskim vikarom Markom Cvitkušićem, župnikom sisačke župe sv. Kvirina Robertom Jakicom i župnikom iz Budaševa Krešom Bulićem.

Uz pedesetak članova slavlju su nazočile i voditeljice sisačke zajednice: povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Željka Šemper i prof. Vida Bašić te brojni gosti i župljani.
U homiliji biskup je rekao da Isus u današnjoj Riječi Božjoj poučava kako trebamo voljeti Boga i voljeti ljude i kako je to najvažnije od svega. „Isusa je upitao jedan zakonoznanac koja je najveća zapovijed – jer farizeji su židovskim vjernicima na leđa natovarili preko 600 raznih propisa. To su bile uglavnom naredbe koje su pronašli u Starom zavjetu i biti dobar vjernik značilo je vršiti sve te nemoguće propise. Zato se u toj šumi trebalo snaći i otkriti, što je prvo i najvažnije. Isus je imenovao što sve sabire i sve te propise stavlja u jedno, a to je ljubav. Sv. Ivan Pavao II. napisao je jednom kako je u svojoj vjeri imao teškoća, ali sve je bilo riješeno kada je spoznao da je Bog ljubav. Kada i mi Isusa tako prihvatimo, tj. da na prvo mjesto stavimo ljubav, sve će nam u životu biti moguće. Kada ljubimo Boga iznad svega, onda nam neće biti teško vršiti njegove zapovijedi jer ako volimo onoga koji nam nešto govori, onda ćemo ga i poslušati. Tako je i s Isusovim riječima. On je želio da u našem srcu stanuje Duh Sveti, Duh Božje ljubavi“, rekao je biskup te ustvrdio da ako imamo ljubavi lakše ćemo vršiti sve što Bog od nas očekuje.

U nastavku biskup je citirao papu Franju koji je prije nekoliko dana na Sinodi rekao da ako želimo saznati što Crkva vjeruje, tada trebamo pitati biskupe, ali ako želimo doživjeti kako se ta vjera živi, onda trebamo pitati vjernike. „Vjera nisu samo riječi, dogme i vjerske istine. Nije toliko ni važno sve znati, ali je važno to sve živjeti, a što je u konačnici naš odnos s Bogom i naša vjera. Kada gledam vas, članove Vjere i svjetla, vi doista živite svoju vjeru. Zato čestitam svima vama, voditeljima, roditeljima i prijateljima ove zajednice koji se brinete i dajete ljubav osobama s fizičkim i intelektualnim poteškoćama. To zajedništvo koje vi imate pomaže vam da jedni druge lakše prihvaćate, obogaćujete i unosite radost u živote, a u konačnici i da na taj način živite svoju vjeru“, zaključio je zahvalivši na kraju još jednom vodstvu zajednice na prekrasnih deset godina djelovanja i zajedništva u Sisačkoj biskupiji.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i duhovnik zajednice Ivica Šimunović zahvalivši biskupu na dolasku i svima koji su omogućili da se ova obljetnica obilježi.
Nakon mise kroz fotografije napravljen je kratki osvrt na zajednicu kroz proteklih deset godina, a gdje se moglo vidjeti kako ona doista punim plućima aktivno živi. U glazbenom dijelu programa nastupio je Tomislav Brajša, kao gošće nastupile su i mažoretkinje „Martinčice“.
(SV)