Zasigurno ste mnogo puta započinjali dijetu i nakon nekoliko dana odustajali od nje. Ponekad si jednostavno postavimo prezahtjevne i rigorozna pravila i ciljeve kojih se teško pridržavati i koje je teško na kraju i ostvariti. No, fokusiramo li se na promjenu stila života više nego li na rigoroznu dijetu, uspjeh će biti zajamčen.

Potrebno je uvesti samo nekoliko manjih promjena u naš svakodnevni životni stil i kilogrami će se otopiti, a da toga nećete biti ni svjesni.

1. Postavite realne i izvedive ciljeve

Ne biste smjeli gubiti više od jednog kilograma tjedno. Sve više od toga je štetno i može izazvati gubitak mišićnog tkiva.

2. Ne preskačite obroke

Navikli ste preskakati doručak, pojesti nešto usput za ručak i prejesti se za večeru. Sad ste pak izbacili gotovo sve obroke, ali kilogrami se ne tope brzinom kojom ste to očekivali. Promijenite način i ritam svoje prehrane. Pet manjih obroka dnevno, umjesto konvencionalnih tri, pomoći će metabolizmu da radi brže.

3. Ne zaboravite na hidrataciju i detoksikacijske čajeve

Zeleni čaj će pomoći organizmu da se riješi nakupljenih masnoća i kolesterola. Pijte ga u više navrata tijekom dana.

4. Uvedite raznovrsne namirnice

Ključ uspjeha je uravnotežena prehrana koja uključuje raznovrsne namirnice. Naravno, ograničite unos onih opasnih za vašu liniju.

5. Ukinite šećere

Ali ne i masti. Višak šećera koji dobivamo iz hrane taloži se kao salo, dok će vam uravnotežen unos masti pomoći – doprinijeti osjećaju sitosti i boljem raspoloženju.

6. Priuštite si „cheat meal“

Jedan od razloga zašto ljudi često odustanu od dijete je prejaka želja za svojim omiljenim “otrovom”- fast foodom, nečim suviše slanim i masnim ili superkaloričnim desertima… Jednom u tjednu dopustite si svoju najdražu nezdravu namirnicu bez grižnje savjesti! A onda se vratite u režim.

7. Ne zaboravite na laganu fizičku aktivnost

Uz promjenu prehrambenih navika, pokušajte uvesti male promjene koje će doprinijeti i vašoj fizičkoj aktivnosti. Čak i male promjene poput izbjegavanja lifta i korištenja stepenica ili kratkih svakodnevnih šetnji uvelike će utjecati na ubrzanje vašeg metabolizma.

Izvor: elle.hr
Foto: pixabay