30. svibnja 2020. u 21:23 sati po hrvatskom vremenu započelo lansiranja SpaceX-ove misije Demo-2, odnosno letjelice Crew Dragon koju bi u svemir trebala dovesti raketa Falcon 9, a nakon 19 sati orbitiranja i testiranja će pristati na ISS, gdje bi astronauti trebali ostati do 120 dana.

Da vas malo podsjetimo, ovo će biti prva misija s ljudskom posadom jedne privatne svemirske tvrtke i prvo lansiranje američkih astronauta u svemir američkom letjelicom nakon 8. srpnja 2011., kada je poletio posljednji space shuttle Atlantis, nakon kojeg je taj program NASA ugasila i odlučila za prijevoz svojih astronauta koristiti ruske Soyuz “taksije”.

Raketa Falcon 9 s svemirskom kapsulom Crew Dragon na Launch Pad 39-A iz svemirskog centra Kennedy. Svi prethodni letovi američkih astronauta također su započeli odavde. Foto: AP / David J. Phillip

Launch America

Iz tog razloga NASA misiju koju je SpaceX krstio kao Demo-2 naziva Launch America, jer je to za američku svemirsku agenciju, ali i medije i javnost jako velika stvar, posebice za Donalda Trumpa koji je omogućio Amerikancima da ponovno putuju u svemir američkim letjelicama.

Tehnička unaprjeđenja koja je razvio SpaceX priča su za sebe, jer Crew Dragon i Falcon 9 koriste najnapredniji sustav za prekidanje misije i spašavanje u bilo kojem trenutku leta koji je prošle godine uspješno testiran, a tu su i potpuna automatizacija leta i pristajanja na ISS, što omogućuje minimalni angažman astronauta koji sada umjesto hrpe poluga, “cajgera” i gumbi imaju tablete s touchscreenom i kontrolere nalik gamepadima, a za vožnju zapravo nisu ni potrebni jer sve mogu odraditi komanda na Zemlji i autopilotski sustav.

Lansiranje SpaceX Crew Dragon Demo-2 misije s astronautima možete pratiti uživo na ovoj poveznici.

 

Isprobajte simulator spajanja na ISS

Isprobajte igricu spajanja na ISS dok čekate lansiranje, link:
https://iss-sim.spacex.com/