Nastavljamo donositi priče o mladim ljudima koji su ponos našega grada, njegova sigurnost, budućnost i zraka koja grije srca svih Siščana. Beskrajno smo ponosni na sisačku mladost koja je satkana od bezbroj različitih talenata.
Njima pronosi ime svoga rodnog grada po cijelom svijetu. Nije li to prekrasno? Kad negdje dalekom, u nekoj dvorani ili na stadionu zavijori hrvatska zastava i zasvira hrvatska himna, srce svih nas puca od ponosa, a kad je za sve to zaslužan i mladi Siščanin, možemo li tražiti više i biti sretniji?
Danas mladi čovjek sa svjetskim sportskim postignućima svoj je uspon stepenicama uspjeha započeo još kao šestogodišnjak u Karate klubu „Tigar“ Sisak. On je Luka Stefano Ciprić i s ponosom smo ga ugostili na našem portalu.

Tko je Luka Stefano Ciprić? Možeš li se za početak predstaviti našim čitateljima?

Luka Stefano Ciprić je srednjoškolac, učenik 2. razreda Ekonomske škole Sisak, član Karate kluba“ Tigar“ Sisak, juniorski reprezentativac Hrvatskog karate saveza.
Imam 17 godina, živim u Sisku. Kao i svi moji vršnjaci volim izlaske i druženja s prijateljima.

Luka i karate! Kako i kada je počela ta priča?

Cijela ta priča počela je kad sam bio šestogodišnjak, zadnja godina vrtića.
S karateom sam počeo sasvim slučajno. Sva djeca iz ulice krenula su na karate pa tako i ja sa njima.
Roditelji su razmišljali u koji sport me usmjeriti zbog mojih zdravstvenih problema (astma). Kako je odmicalo vrijeme, uz bavljenje sportom i moje zdravlje je bilo puno bolje. To me samo poticalo za dalje. Kroz karate stekao sam puno prijatelja u Hrvatskoj i svijetu.

Kako uspijevaš uskladiti školske obaveze i one vezane uz karate? Vjerujem da su treninzi, a i putovanja česti? Imaju li u školi razumijevanja za tebe i način života koji vodiš?

Pokušavam i trudim se uskladiti obaveze u školi i treninge. U školi imaju puno razumijevanja za izostanke i nadoknadu gradiva koje sam propustio. Ovim putem želim zahvaliti svim profesorima na razumijevanju i potpori.
Jedan dan u tjednu nemam trening, a sve druge dane treniram sa svojim prijateljima iz kluba. Mi smo „A“ ekipa Tigra pod vodstvom trenera Igora Lovrekovića. Tijekom godine i pred velika natjecanja imamo okupljanja reprezentacije .
Natjecanja su vikendima. Nekad se, a u principu skoro često zadnjih godina, natjecanja, pripreme i putovanja zaredaju. Tako bude po nekoliko mjeseci, svaki vikend .

Možeš li nam malo prezentirati svoja postignuća na području karatea, znamo da ih je jako puno i doista su izuzetna za jednu mladu osobu kakva si ti.

Prvak Balkana – 2017.
Prvak države u kategoriji kadeti +70 kg – 2018.
Ekipno treće mjesto na PH – 2018.
Prvak Hrvatske u kategoriji +76 kg – 2019.
Ekipno treće na prvenstvu Balkana – 2019.
Europska bronca – Aalborg, Danska – 2019.
Sudjelovao na svjetskom prvenstvu u Čile-u – 2019.
Sudjelovao na EP u Budimpešti – 2019.
Naravno mnoga druga domaća i međunarodna natjecanja.
Kadetski uzrast završio sam kao na drugi na svjetskoj (WKF) ljestvici. Trenutno sam u juniorskom uzrastu 20. na svjetskoj (WKF) ljestvici.

Što nakon srednje škole? Kakvi su planovi na obrazovnom području? Kako vidiš sebe i karate u toj priči koja slijedi?

Za sada mi je plan završit srednju školu sa što boljim uspjehom kako bih mogao upisati Kineziološki fakultet.
No vidjet ćemo kuda će me odvesti moja trenutna karate karijera, svakako bih htio uskladiti fakultet i treninge te spojiti jedno s drugim. Vidim se u svijetu sporta, karatea, želim prenijeti svoju ljubav i motiviranost na što više mladih osoba.

Foto: Luka Stefano Ciprić