Uz drugu nedjelju došašća: mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije


Pripravite put gospodinu!

U evanđeoskom čitanju druge nedjelje došašća čut ćemo riječi Ivana Krstitelja koje je uputio svojim suvremenicima: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina nek’ se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade!“

mons. Marko Cvitkušić

Krstitelj je od svoga naroda tražio moralnu obnovu. Sve što pred Bogom nije u redu, valja promijeniti. Treba promijeniti sebe, obratiti se, valja postati drugi, novi čovjek. Čovjek grješnik mora se promijeniti u čovjeka pravednika: napustiti dotadanji način razmišljanja, govora, ponašanja i djelovanja. Svoj život treba urediti po Božjim zapovijedima.
Krstiteljeve riječi upućene su i nama. U ovo vrijeme došašća pozvani smo na obraćenje, na promjenu života. Trebamo iskoristi vrijeme da se dostojno pripravimo za blagdan Isusova rođenja. A kako ćemo svoje obraćenje mi postići? Moramo požaliti što smo griješili bilo to mišlju, riječju, djelom ili propustom. Odričući se grješna života, raskajani i čvrstom odlukom da Boga više ne vrijeđamo, pristupit ćemo sakramentu sv. Ispovijedi.
Ako to bude doista naša obraćenička Ispovijed, pobrinut ćemo se da dovedemo svećenika i onima koji sami ne mogu doći u crkvu. Potaknut ćemo na obraćenje i one koji ne traže Božje milosrđe i oproštenje svojih grijeha. Ako u tome ne uspijemo, preostaje nam molitva. Molitvom možemo svagdje, u svakoj prilici i uvijek drugima pomoći.

Foto: Sisačka biskupija, Pixabay