Uz drugu korizmenu nedjelju: vlč. Ivan Grbešić, povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije i župnik župe Pohoda BDM Sisak


“Preobraženje = poziv na vječnu mladost!”

“Za razliku od prve korizmene nedjelje kada je Crkva promatrala Isusa iscrpljena glađu i trostruko kušana od sotone, ove druge nedjelje Evanđelje pred nas stavlja veličanstvenu scenu Isusova Preobraženja na gori Taboru! Bogu hvala što je tako, da nas Crkva kao dobra majka uči rasti i slušati Isusa koji nam ne obećava samo kušnje, već ponajprije slavu Neba u koje se doduše ulazi kroz mnoge nevolje! Isus današnjom zadivljujućom scenom daje trojici učenika i svima nama veličanstvenu lekciju: danas me s udivljenjem gledate preobražena na Taboru, ali to vam treba dati snagu za onaj trenutak kada ćete me gledati unakažena na Kalvariji!

Od ovakvih trenutaka satkan je i naš život, naša vjera, naš hod prema Isusu. Kako onda, tako i kroz čitavu povijest ponavljaju se svete scene preobrazbe Crkve i svijeta, ali i unakaženja Isusova lika kojeg đavao scenira na uvijek nov način. Ipak, moramo znati da je on poraženi protivnik, on je izgubio na Križu! Pitanje je samo je li poražen u mojem i Tvojem srcu? Ovo su njegovi posljednji, ali vrlo intenzivni trenuci zavođenja svijeta i čovjeka i često djeluje, baš kao nekoć na Golgoti, da će zlo pobijediti. Baš to je znak da se bliži trenutak uskrsne pobjede i konačne preobrazbe svijeta kada će on biti izbačen. Apostoli posljednjih vremena bit će oni koji žive Evanđelje do kraja, ne djelomično, ne samo do Velikog petka, već do razapinjanja Krista i Crkve! Današnji grijesi i izdaje Isusa i u samoj Crkvi imaju i drugu, sjajnu stranu medalje na kojoj su vidljivi toliki apostoli vjere, nade i ljubavi koja nas ispunja ganućem.”

“Nigdje nisam susreo toliko mladih koji autentično žele živjeti Evanđelje kao u lijepoj našoj Hrvatskoj. Drago mi je da sve više takvih susrećem i u našem kraju u kojem su lažni bogovi predugo vikali i mnoge uvjerili da Boga nema! Molimo za obraćenje naših ljudi, naše Domovine i svijeta. Tako će se događati Preobraženje, poziv na vječnu mladost i radost!”

Foto: Images-free.net, Sisačka biskupija