Prošli vikend zasigurno će ostati u trajnom sjećanju nekih naših sugrađanki, kao i uspješnih žena s područja Petrinje i Banovine.
U Strasbourgu, u Kongresnoj dvorani pri Vijeću Europe, 3. i 4. studenog, održan je međunarodni forum-izložba „Hands Women“.
Sudionice manifestacije bile su žene poduzetnice iz Rusije, ZND-a (Zajednica neovisnih država bivše SSSR), Europe i Azije. Priliku sudjelovanja, dobile su i Hrvatice, uspješne žene iz Sisačko–moslavačke županije.
Između tridesetak izlagačica, posebno se istaknula naša delegacija u sastavu: Strukovna škola Sisak, Jasminka Luketić Domitrović s etno kuglicom „Hrvatica“, Ivana Damjanović s proizvodnim programom 2SISTERS i Udruga ”Đeram” Dragotinci s tradicijskim proizvodima.
 

Naše žene poduzetnice su imale čast otvoriti manifestaciju u Strasbourgu pjesmom pa se ”Letovanić, Letovanić selo pokraj Kupe” zaorilo Kongresnom dvoranom pri Vijeću Europe.
Strukovna škola Sisak se predstavila radovima svojih učenika i dvjema kolekcijama koje su proteklih godina postigle najveći uspjeh na državnom natjecanju učenika tekstilne struke Dani odjeće.
  
Učenice koje se obrazuju za novo zanimanje modnog tehničara, Iva Milaković i Marija Štrk, s mentoricom prof. Sanjom Tomašinec, imale su priliku upoznati vrhunske proizvode i unikate koje proizvode žene te prikazati kolekcije ”Nova rubina u mojem ormaru” i ”Zalistavac na modernom odjevnom predmetu“.
Ovacije gledatelja prilikom modne revije u oči gala večere, čestitke za originalnost i izvedbu prikazanih kolekcija stvarni su pokazatelj vrijednosti rada s učenicima . Djevojke su pri tom naučile kako se treba prezentirati, kako izgleda rad kreatora iza pozornice te koje su dobre strane njihovog budućeg zanimanja.
  
Izvrsno predstavljanje Strukovne škole zapaženo je od strane ruskih predstavnica te su članice delegacije Strukovne škole pozvane na razmjenu diljem Ruske federacije, što će se, vjerujemo, ostvariti putem idućih školskih projekata.
Delegacija Sisačko-moslavačke županije je prezentirala tradiciju svoga kraja pretočenu u suvenire i rukotvorine, a zahvaljujući Strukovnoj školi Sisak ostalim sudionicama je prezentirana važnost rada na mladima i stjecanje osnovne strukovne naobrazbe, te kako se tradicija i moderni dizajn mogu koristiti u stvaranju novih modnih kreacija.
Pozivi u Moskvu, Ufu (Baškirija), Kazan(Republika Tatarstan), Nizhny Tagil (Ural) i prekrasne žene, umjetnice i poduzetnice koje su bile oduševljene našim radom s učenicima, stvarni su nam poticaj i nadamo se da će Strukovna škola ostvariti suradnju s novim i nepoznatim dijelovima Europe i Azije.

 Novoosnovana tvrtka Natura-Ivana j.d.o.o. predstavila je svoj već priznati brand 2SISTERS, kolekciju prirodne kozmetike za njegu lica i tijela te kolekcijom sapuna, a isti brand predstavio je i kolekciju odjeće od prirodnih materijala unikatnog dizajna. Obje kolekcije pohvalile su francuske i ruske poznavateljice dobrog ukusa.

Gđa. Jasminka Luketić Domitrović kao članica delegacije , predstavila se svojim prekrasnim uratkom – etno kuglicama pod nazivom „ Hrvatica „.
„Hrvatice“ su nastale u čast ženske posavske narodne nošnje koja je ukrašena varijantama cvjetnih i geometrijskih motiva najčešće crvene boje.

Njih su žene posavskog kraja, na molbu i poticaj velikana hrvatske povijesti, braće Radić, odijevale za sve svečane prigode kako bi istakle svoju pripadnost hrvatskom narodu.
„Ideja za kuglicu došla mi je prošle godine kada sam prisustvovala Saboru kulture na kome su me djeca iz Martinske Vesi oduševila nastupom. Sjećanja su me podsjetila na radost , sretno djetinjstvo i kićenja jelke kada su baš najljepše kuglice morale biti u dječjim rukama, a kako su bile krhke i staklene, često su se razbile i nestale. Da bi djeca bez straha od “stradavanja kuglice” kitila jelku, ove kuglice sam posvetila njima. Obzirom da su kuglice promovirane prošle godine, do sada su već zaštićeno autorsko djelo (i dizajn i žig – naziv).
Kako sam i dalje kreativna, ove godine sam u seriju Hrvatica dodala i kuglice posvećene uspjesima nogometne reprezentacije s prezimenima nogometaša.“
 
Cijelo događanje odvijalo se pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije koja je prepoznala i podržala rad ovih vrijednih žena te im pomogla na putu uspjeha zasnovanog na upornom i kreativnom radu.

Foto: Sanja Tomašinec, Jasminka Luketć Domitrović