Sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, u nedjelju 31. ožujka, u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Koncelebrirao je domaći župnik Robert Jakica i župni vikar Rafael Mlinar.

Na početku čestitajući okupljenim vjernicima Uskrs biskup je poručio kako ovaj blagdan nije moguće slaviti bez vjere. „Dapače on pokazuje našu vjeru koja je upravo na pitanju Uskrsa na ispitu: tko vjeruje u uskrsnuće, Kristov je vjernik, a tko ne vjeruje, taj se možda zove ali nije pravi Kristov vjernik. No, stvarno je dobar ispit Kristov Uskrs jer bez vjere nitko ne može ispovijedati: Krist je uskrsnuo. Što to znači? Prije svega: mi ispovijedamo da je Isus Krista nakon smrti na križu i nakon što je bio pokopan u grob, treći dan ustao živ i da on danas živi i vlada čitavim svijetom. Pobjeda nad smrću veoma je intrigantna pa se i danas mnogi filmovi, literatura ali i znanost bave tom temom: kako bi čovjek mogao pobijediti smrt i biti vječan. To međutim nije moguće u tijelu jer naše je tijelo smrtno i sve na ovom svijetu umire, samo duh živi. No, da kada bi duh pobijedio smrt i tijelo bi postalo besmrtno. To dakako mnogima izgleda nemoguće jer još nitko nije ustao od mrtvih. Ipak jedan jest. To je Isus Krist“.

Osvrnuvši se na današnji psalam (Ps 118,1-2.16-17.22-23) propovjednik je rekao kako on govori o Kristovoj pobjedi i zato poziva: „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu“. „Ovaj psalam poziva na zahvalnost zbog vječne Božje ljubavi koja se pojavila: Vječna je ljubav njegova!
U trećoj kitici stoji: Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim! Ovo je i geslo naše biskupijske sinode: Krist, kamen zaglavni (Ef 2,20) na kojem želimo graditi naše crkveno, vjersko i biskupijsko zajedništvo. Krista doista mnogi, i danas sve više, odbacuju, ali on je temelj, bez njega nema izgradnje ni Crkve ni društva, nema stabilnosti, nema nikakve budućnosti. Sve što se bez njega gradi i radi, propada i nestaje, a samo s njim moguće je da sve opstane i dapače odolijeva svakom nasrtaju novih neprilika i teških nevolja. Sveti Pavao (Kol 3,1-4) pak poziva: Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Nama je stremiti prema Uskrsu, ne prema zemlji, zalagati se za vrijednosti koje ne nestaju, ne gledati samo dolje nego dići pogled prema Bogu i k njemu ići. I naša je budućnost Uskrsnuće! Jer i mi smo suuskrsli s Kristom!“, ustvrdio je biskup i u nastavku donio riječi sv. Ivana Zlatoustog o Uskrsnuću, vrijednosti i smislu života.

Na kraju, poručio je kako danas radosno slavimo Kristovo uskrsnuće jer time slavimo i naše vlastito uskrsnuće, našu nadu da život nije samo na zemlji nego je to priprava za vječni, nebeski život, život uskrsnuća. „I premda ovdje možemo, kao u zrcalu, osjetiti predokus vječnoga života, ne smijemo se zaustaviti samo na tome, kako to čine oni koji ne vjeruju. Tako npr. hvale proljeće, koje je doista znak Kristova uskrsnuća, pa se dive zečićima, pilićima, bojaju jaja i time označuju pobjedu života nad smrću. Ali ta prirodna pobjeda proljeća nad zimom, koja doista označuje vječnu pobjedu uskrsnuća nad smrću, nije sadržaj niti smisao Uskrsa, to sve samo ukazuje na Uskrs. I tko to ne vidi, još je bez vjere, još ne govori o Kristu uskrsnulomu niti mu se nada. A naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnomu. I naša Domovina se sjeća tzv. krvavog Uskrsa prije 33 godine… molimo da i ona uskrsne i živi s Bogom u vjeri u novi život! Uskrsnuće Kristovo preobrazilo je sav naš život i mi kršćani bismo trebali sve događaje i pojave na zemlji promatrati sub speciae aeternitatis – pod vidom vječnosti! Stoga znamo, da privremeno mogu pobjeđivati sva zla ovog svijeta, čak i nastrane ideologije, neprestani mitovi i laži, silne mržnje i ratovi, okrutna ubojstva i nepravde, ali – na kraju pobjeda je Božja! To su te radosti vječnoga života“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja u ime župe biskupu i svim okupljenima Uskrs je čestitao župnik Jakica. Župnik je također biskupu izrazio iskrenu kršćansku sućut zbog smrti majke Marte.

Misno slavlje animirao je Zbog bazilike pod ravnanjem Katarine Mandić i orguljašku pratnju Dijane Skrbin Kovačić.