U povodu Dana grada Siska sinoć je u atriju Starog grada održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade Grada Siska zaslužnim pojedincima i udrugama.

Nagrada Grada Siska za životno djelo dodijeljena je posthumno slikaru Ivanu Saboliću Stricu i arhitektu Borislavu Bori Stamboliji, također posthumno. Dobitnici godišnjih nagrada su profesorica Ankica Vujnović – Tonković, pokretačica akcije “Spinraza za sve“ Ana Alapić i Udruga Kult.com, odnosno Dahna Prskalo Peco i Alma Trauber za održavanje festivala ulične umjetnosti Re:Think. Pohvale Grada Siska dobili su Hrvački klub Sisak za izvrsne rezultate u protekloj godini te Međunarodna udruga „Međunarodna izložba i karikature Sisak“ (MIKS) dok je Zahvalnica uručena Đuri Tadiću, autoru monografije “Željezara Sisak – tvornica čelika i života”.

Nagrađenima je u svom govoru posebno čestitala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Ono što dobitnike nagrada grada Siska i većinu Siščana povezuje je ljubav prema našem gradu. Ljubav je to koju različito iskazujemo. Neki sakupljanjem razglednica s motivom Siska, neki izdavanjem knjiga u kojima je Sisak glavni junak, neki boreći se iz Siska za pravednije društvo i zdravstveni sustav, neki pjevajući Sisku, a neki oslikavajući motive Siska ili uljepšavajući naš grad u karikaturi ili po njegovim fasadama. Vjerujem i nadam se da ista ljubav veže i sve nas, ovdje prisutne Siščane i goste Siska, veže u jednu neraskidivu nit koja nas spaja u zajedničkom naporu da činimo dobro. Da činimo dobro jedni drugima i našem voljenom gradu, kao i našoj domovini, Hrvatskoj. Sretan nam dan našega voljenog grada Siska – rekla je gradonačelnica.

Predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić istaknula je kako nam je grad u kojem živimo dao puno toga.

-Danas, u trenutku kada se spremamo prebrojati svjećice na torti i poželjeti svom gradu sretan rođendan, upitajmo se na trenutak, čime ga svi mi, svakodnevno darivamo? Ovaj grad je nama, i nesvjesno, dao puno toga. Korijene i vječnu vezanost, čak i ukoliko ga napustimo, adresu u osobnoj iskaznici, godine djetinjstva i odrastanja, godine u kojima smo učili živjeti, ali i dio energije kojom zrači i koja će zauvijek, poput nevidljivog grafita, ostati upisana u sve njegove fasade, sve krovove, parkove i ulice – rekla je Krčelić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Kolapjani i Tamburaški kvartet Glazbene škole Frana Lhotke Sisak.


Izvor: sisak.hr