Umjetnost i čovjek


U sisačkom ogranku Matice hrvatske, petka 7.2.2020, u 18 h, otvorena je prodajna izložba Poklonite za Valentinovo, akademskog slikara- grafičara Ivana Novaka. U suradnji s Maticom hrvatskom, pored programa koji se bavi književnošću i pisanom riječi, a sklopu programa koji obuhvaća likovnu umjetnost, održana je izložba koja je osim druženja posjetitelja te vizualnog uživanja, ponudila kupnju izloženih radova.

Pred brojnom publikom izložbu je približio i otvorio predsjednik ogranka Matice hrvatske Sisak, dr. sc. Tomislav Škrbić, dok je o samim radovima i tehnikama u kojima su nastali rekao autor postava i izložbe, Ivan Novak. U postavu izložbe mogli su vidjeti brojni radovi nastali u razdoblju studiranja na likovnoj akademiji pa do danas. Crteži nastali u olovci i ugljenu, grafičke monotipije, slike u akrilu i ulju, te skulpture u drvetu i metalima. Tu su se našli crteži i slike manjih formata od A5 do A1, kao i skulpture reda male plastike. Svi oni pobuđivali su interes i znatiželju zbog tehnika i motiva. Svi motivi bliski su publici, vedute grada, pejsaži, mrtve prirode, animalizam, čamci i aktovi. Večer je time bila u duhu starih druženja autora i publike, nalik na neki od likovnih salona.

U današnje vrijeme atipične su izložbe u kojima umjetnik ne propitkuje te ne dovodi promatrača u stanje dvojenja. Rijetke izložbe približavaju likovna djela i umjetnika, odnosno njegovo stvaralaštvo svakodnevici i ljudima koji su danas opterećeni novim medijima i novim oblicima komunikacije.

Novakova izložba ih vraća neposrednu komunikaciju, druženje, promatranje i istraživanje tema i tehnika bliskih njihovim unutarnjim senzibilitetima. Posebice zato što sama djela nisu van dosega mogućnosti posjedovanja. Svi izloženi radovi su gledaocu atraktivni i k tome priuštivi. Umjetnost tako ne biva dalekom, skupom i rezerviranom za uzak krug ljudi. U ovom i sličnim slučajevima ona je bliska, dostupna i intimna. Umjetnost i čovjek.