Strukovna škola Sisak sudjeluje kao partner u projektu “Učenje, rad i uspjeh u Europi” uz nositelje projekta iz Njemačke i ostale partnere iz Turske, Španjolske i Portugala.
Nakon prvog sastanka u gradu Schwandorfu u Njemačkoj, održan je drugi sastanak u Turskoj, gradu Samsunu na obali Crnog mora. Sastanak se održavao od 10. do 14. veljače 2020. goidne.
Strukovnu školu ponovno su predstavljali učenici Rea Blažević (2.c) i Filip Kozić (3.a) te Sanja Tomašinec – koordinatorica projekta, Ivanka Klarić – nastavnica.

Domaćin posjeta bila je škola za darovite učenike (osnovna i srednja škola) Samsun Rotary Kulübü Bilim ve Sanat Merkezi (http://samsunbilsem.meb.k12.tr/).
Učenici su sudjelovali na radionicama gdje su raspravljali o ključnim kompetencijama u EU, vještinama i kvalifikacijama potrebnim za zapošljavanje s naglaskom na digitalne kompetencije. Jedna od tema učeničkih radionica bila su zanimanja budućnosti o kojima su učenici osnovne škole pripremili izložbu likovnih radova.
Domaćini su održali predavanje o turskom obrazovnom sustavu i metodologiji rada s darovitim učenicima. Nastavljene su aktivnosti u sklopu projekta vezane uz izradu anketnih upitnika.
Sudionici sastanka posjetili su gradonačelnika grada Samsuna i pročelnika za obrazovanje pokrajine Ilkadim.

Obišli su Tehničku i strukovnu školu i fakultet. Razgovarali su s dekanicom tehničkog fakulteta te posjetili novo otvorenu tvornicu u sklopu kemijske škole i fakulteta u kojoj učenici i studenti imaju praktičnu nastavu i proizvode razne deterdžente i sredstva za čišćenje.
Sudionici su posjetili su Zrakoplovnu školu i Fakultet za aeronautiku, astronautiku i meteorologiju. Vidjeli smo radionice za praktičnu nastavu.
U sveučilišnom kampusu obišli su Tehnološki park opremljen vrhunskom tehnologijom gdje mladi poduzetnici i studenti usavršavaju svoje ideje, inovacije i pokreću start-up poduzeća.
U željezari Yeşilyurt grupe u Samsunu vidjeli su proizvodnju čelične armature.
Druženja i zabave nije nedostajalo. U adrenalinskom parku održana je tradicionalna turska noć uz prikaz turskih običaja i tradicionalnih plesova s Crnog mora.
Posljednji dan posjeta organiziran je tradicionalni turski doručak u svratištu iz 13. stoljeća na Putu svile, gdje je dolazio i Sulejman Veličanstveni na putu za toplice i lječilište Havzu koje su sudionici sastanka na kraju posjetili.

Izvor: Ivana Klarić