Turnir ulica “Marijan Šokčević Šokac” u Budaševu


Tradicionalno druženje, sport, zabava i zajedništvo po 21. puta

U subotu, 7.srpnja, u Budaševu je održan 21. Turnir ulica Budaševa i Novog Sela Palanječkog „Marijan Šokčević Šokac„ , u spomen na poginulog hrvatskog branitelja, bojnika Marijana Šokčevića, ali i na sve poginule i preminule branitelje i mještane.

Turnir je pokrenut od UHDDR T.O. Budaševo prije 21 godinu i niti jedne godine se tradicija održavanja turnira nije prekinula. U organizaciju turnira uključene su sve udruge koje djeluju u Budaševu te Mjesni odbor Budaševo. Ipak, osobitim angažmanom u pripremi ističe se NK BSK Budaševo – organizator turnira.

Dan zajedništva, zabave, sportskih natjecanja i druženja mještana započeo je budnicom DVD – a Budaševo u 6 sati, a nastavljen je svečanošću otvorenja Turnira ulica koja je održana u 9 sati.

Svečanosti je prisustvovala predstavnica Sisačko – moslavačke županije, predsjednica Županijske skupštine gđa. Ivanka Roksandić koja je pozdravila skup i pohvalila sve koji ulažu trud i napor kako bi ovakva, posebna i hvale vrijedna vrsta druženja i zajedništva mještana, trajala i u budućnosti.

U ime grada Siska, koji je ujedno i generalni pokrovitelj Turnira ulica, skup je poticajnim i pohvalnim riječima pozdravio zamjenik gradonačelnice grada Siska, g. Ivica Rendulić, koji je potom i proglasio 21. Turnir ulica otvorenim.

U svečanosti otvorenja sudjelovala je Plesna udruga Star dance iz Siska predstavivši svoj rad članicama dobnih skupina mini kidsa, juniorki i seniorki u tri plesne koreografije. Osim njih, dio svečanosti bila je i mještanka Budaševa gđa. Marica Cink s izvedbom hrvatske himne kao i gđa. Željka Čondić koja je vodila svečanost otvorenja.

U ime domaćina i organizatora, okupljene mještane i goste pozdravili su domaćini: predsjednica Mjesnog odbora Budaševo gđa. Ljiljana Slunjski i predsjednik NK BSK Budaševo g. Ivica Redžić.

Oboje su istaknuli ponos na tradiciju Turnira ulica kao i izvrsnu suradnju svih udruga i mještana kako bi se ovakva vrsta druženja organizirala na kvalitetnoj razini već 21 godinu.

Svečanost otvorenja završena je zajedničkom molitvom i odavanjem počasti svim poginulim i preminulim braniteljima kod spomenika braniteljima na Trgu Marijana Šokčevića. Molitvu je predvodio domaći župnik, vlč. Krešimir Bulić.

Natjecanje je počelo u 10 sati, a ekipe gotovo svih budaševskih ulica natjecale su se u malom nogometu, potezanju užeta za muškarce i žene, belotu za muškarce i žene kao i u disciplini iznenađenja. Ove godine, bila je to alka u tačkama.

Osobitu pažnju svih prisutnih izazvalo je natjecanje djece, Dječji turnir ulica, koji se ove godine održao po četvrti puta.


Organizator ovog turnira je Udruga za brigu o djeci i mladima Radost iz Budaševa. Djeca mlađe školske dobi natjecala su se u skakanju u vreći, nošenju loptice u žlici, bušenju balona, vađenju jabuka iz vode zubima te trčanju štafete. U igri prenošenja vode sudjelovali su najmlađi mještani Budaševa, djeca predškolske dobi.

„ Želja nam je svima da Turnir ulica potraje barem još 21 godinu, a i dulje. Stoga je prirodno i nužno da od najmlađe dobi u njega uključujemo djecu, oni su ti koji će, kada dođe vrijeme preuzeti na sebe sve buduće turnire i nastaviti naš rad. Učimo ih da budu aktivni članovi zajednice iz koje su iznikli i u kojoj žive “ – istaknula je predsjednica Udruge Radost Ljiljana Slunjski zahvalivši na pomoći mamama predstavnicama ulica koje su organizirale dječje timove te gđi. Nataši Perković na osobitom trudu oko organizacije turnira.

U 19 sati proglašeni su pobjednici ovogodišnjeg turnira kojima su uručene medalje i prijelazni pehar. Ukupni pobjednik 21. Turnira ulica u Budaševu je LAKTEC ( Ulica Mace Medarić ).

Pobjednici Dječjeg turnira ulica je POTRKAČ ( Ulica Pavla i Mice Kostelac ).

Program je nastavljen zajedničkim gledanjem utakmice Hrvatska – Rusija tijekom kojeg su svi gledatelji zdušno bodrili našu nogometnu reprezentaciju sve do pobjede.

Veselje je nastavljeno uz poznatu grupu Narodni dar do sitnih noćnih sati.

Izvor fotografija: smž, siscia.hr