Za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg organizma važno je živjeti zdravo. Uz zdravu prehranu, fizičku aktivnost i boravke na otvorenom, važno je tijelu osigurati i dovoljno sna. Iako bi idealno bilo spavati osam sati tijekom noći, mnoge od nas znaju da je to ipak lakše reći nego učiniti. Portal centarzdravlja.hr predlaže 7 trikova uz koje ćete se ujutro buditi svježe i poletne. Pa čak i ako vam je tih idealnih osam sati noćnog sna nemoguća misija.

Prije spavanja se obavezno umijte i skinite šminku
Koliko god da ste umorne, ovo jednostavno morate napraviti! Ako ne skidate šminku, može doći do začepljenja pora i manje proizvodnje koži potrebnih ulja što pogoduje i razvoju mnogih bakterija. Skinite šminku na uobičajeni način, umijte se i pritom kružnim pokretima blago izmasirajte lice te nanesite tonik. Zatim nanesite kremu koja odgovara vašem tipu kože kako bi ostala hidratizirana i tijekom noći.

Prilikom odabira kreme za lice, pripazite da ima ove sastojke
Hidratacija je najosnovnija potreba kože i nužna je za zdravlje i ljepotu svih tipova kože. Niti masna, niti suha, niti problematična koža ne može izgledati njegovano ako je dehidrirana, pa je osnovni sastojak svake dobre kreme sastojak koji potiče hidrataciju – vitamin C, aloe vera, hijaluronska kiselina i razna njegujuća ulja (kokosovo, avokadovo, bademovo, itd). Pored toga, pripazite da vaša krema sadrži i one sastojke koji stimuliraju proizvodnju kolagena, kao što su retinol, glikolna kiselina, peptidi i crvene morske alge. Kolagen je protein zaslužan za elastičnost i mekoću kože.

Pronađite idealan položaj za spavanje
Položaj u kojem je ugodno spavati uglavnom tražimo dugo, bez obzira koliko smo umorni. Većina žena spava u fetus položaju (sklupčano tijelo na boku). U ovom položaju ne dobivate dovoljno kisika koji je potreban i vašim unutarnjim organima kao i koži, pa radije odaberite spavanje na leđima jer ćete tako najbolje otvoriti plućno područje, a vaše lice neće dodirivati jastuk i izbjeći ćete pojavu bora od spavanja.

Koristite svilenu jastučnicu
Osim što je mekša od pamučne jastučnice, svila ne ostavlja nikakav trag na vašem licu pa se ne morate bojati da ćete se probuditi izborane. Također, svilena jastučnica riješit će probleme elektriciteta u kosi, a ujutro ćete se probuditi s gotovo jednako savršenom frizurom.

Mijenjajte kozmetičke preparate u skladu s vremenom
To znači da tijekom ljeta koristite hidratantne kreme koje vam neće zatvoriti pore, a koža će biti opskrbljena potrebitim vitaminima i neće se mastiti. Zimi je hidratizacija iznimno važna pa dodajte u vašu kremu nekoliko kapi prirodnog ulja koja će kožu učiniti još mekšom.

Osigurajte si miran san
Neka vaša spavaća soba bude oaza mira u kojoj ćete se uvijek osjećati lijepo i opušteno. Izbacite iz spavaće sobe televiziju, radio, mobitel, opustite se i napunite baterije za nove životne pobjede.

Spavajte najmanje 7 sati
Nedostatak sna skoro pa je najveći neprijatelj kože i lijepog tena. Ako ne spavate u prosjeku 7 do 8 sati, vaša koža će brže početi stariti. Podočnjaci će postati redoviti, a osim umornog izgleda, stalno ćete biti pod stresom.

Foto: unsplash.com