Osobe kovrčave kose dobro znaju da su one zahtjevne za održavanje i da je svaki pramen jedinstven i „nezavisan“. Tako vam u jednom trenu vaše kovrče mogu izgledati savršene, a već nekoliko trenutaka kasnije se „ponašati tvrdoglavo“ i čini vam se da ih ne možete nikako dovesti ured, što god vi radili s njima.

I dok ponekad zaista očajavate nad vašom kosom i kovrčama koje kao da imaju svaka svoj karakter, poznati svjetski stilisti imaju lijek i za to – sve ovisi o rutini koju koristite prilikom njege i stiliziranja svojih kovrča. Kovrčava i valovita kosa je osjetljivija nego ravna kosa i potrebno joj mnogo više vlage. Također, treba voditi brigu i o tome koliko često peremo naše kovrče jer učestalo pranje kovrčave kose šamponom uzrokuje skidanje prirodnih ulja s kose što dovodi do još intenzivnijeg isušivanja.
Stilisti savjetuju da se kovrčavu kosu pere jednom do dva puta tjedno. No, kao što smo već napisali na početku, kovrčava kosa je tvrdoglava i nema univerzalnog recepta za njezino održavanja. Potrebno je istražiti koja rutina odgovara najbolje vašem vlastitom tipu kose.

No, kako navodi Allure, ipak postoji nekoliko univerzalnih savjeta. Najbolje je koristiti proizvode koji nemaju teške sastojke, već one blage koji će vašu kosu ujedno i hidratizirati. Hidratantni proizvodi će vašoj kosi vratiti vlagu, kosa će biti manje sklona lomljenju i oštećenjima.
Stilisti savjetuju izbjegavanje sulfata i isušujućih sastojaka poput alkohola te silikona u proizvodima jer ostavljaju talog na kosi koji se ne može isprati običnim šamponom i vodom što s vremenom uzrokuje otežavanje i isušivanje kose. Stoga je potrebno koristiti 1-2 puta mjesečno šampon kojim će se skinuti sav taj talog ili kosu tretirati prirodnim sredstvima (primjerice isprati je 1-2 puta mjesečno mješavinom jabučnog octa i vode). Slijedite li ove savjete za njegu i održavanje kose, vaše će kovrče biti hidratizirane, zaglađene, a u isto vrijeme proizvodi za njegu ih neće otežati i „objesiti“.

Stilisti savjetuju da se proizvodi za stiliziranje kose nanose na potpuno mokru kosu, tvrde kako vaše kovrče tada postaju definiranije. Za stiliziranje i lagano učvršćivanje koristite pjenu za definiranje kovrča ili gel kako bi svaki pramen ostao na svome mjestu, a iako većina smatra kako se kovrče ne češljaju, stilisti tvrde upravo suprotno. Naime, tijekom pranja, a kasnije i stiliziranja savjetuju korištenje četki ili češljeva za kosu. Ne samo da umanjuju elektricitet i raspetljavaju zapetljanu kosu, četke ili češljevi pomažu i kod ravnomjernog nanošenja tj. raspoređivanja proizvoda za njegu i stiliziranje duž svakog pramena kose.
Nakon nanošenja proizvoda za stiliziranje stilisti preporučuju da se kosa laganim „gužvanjem“ u rukama ili pak omotavanjem pramenova oko prsta postignu definirane i rastezljive kovrče. Nakon stiliziranja kose, slijedi završni korak – sušenje. Kovrčavu kosu potrebno je sušiti fenom koji ima nastavak za sušenje kovrča, tzv. difuzor. Čemu on zapravo služi? Ne raspršuje zrak u svim smjerovima po kosi već ciljano kroz otvore na difuzoru što uvelike umanjuje elektricitet kose, a čemu je kovrčava kosa inače posebno sklona. Pritom ističu kako je najbolje sušiti kosu višom temperaturom, a slabijim intenzitetom puhanja zraka kako bi se još više umanjila mogućnost elektriziranja kovrča.

Ovo je 5 osnovnih savjeta za sve naše kovrčave čitateljice. Ali zapamtite: vaša kosa je, baš kao i vi, jedinstvena. Prigrlite ju i pravilnom njegom joj vratite živost i teksturu.

Izvor: Allure
Foto: Pixabay