Oralno zdravlje smatra se jednim od najvažnijih aspekata našeg cjelokupnog zdravlja. Međutim, možda je jednako toliko zastupljen i strah od zubara.

Ovaj uobičajeni strah može proizlaziti iz niza emocija povezanih s brigama zbog vašeg oralnog zdravlja, kao i potencijalnih loših iskustava koja ste možda imali kod zubara tijekom svoje mladosti.

No, za neke ljude takvi se strahovi mogu pojaviti u obliku dentofobije (koja se naziva i odontofobija). Kao i druge fobije, i ovo se definira kao ekstremni ili iracionalni strah od predmeta, situacija ili ljudi – u ovom je slučaju dentofobija krajnji strah od odlaska stomatologu.

Obzirom na važnost oralne njege za vaše cjelokupno zdravlje, strah od zubara ne bi vas trebao spriječiti u redovitim pregledima i čišćenjima. Ipak, nije svima jednostavno jednostavno otići zubaru.
O strahovima i fobijama često se razgovara naizmjenično, ali ta dva stanja uma imaju neke izrazite razlike među sobom. Strah može biti snažna nesklonost koja može prouzročiti izbjegavanje, ali nije nužno nešto o čemu biste mogli razmišljati dok se stvar od koje se bojite ne predstavi. S druge strane, fobija je puno jači oblik straha. Fobije se smatraju vrstom anksioznog poremećaja, a poznato je da uzrokuju krajnju nevolju i izbjegavanje – toliko da one ometaju vaš svakodnevni život.

U usporedbi s tim, dentofobija može predstavljati toliko jak strah da zuba uopće izbjegavate. Čak i samo spominjanje ili pomisao zubara može izazvati tjeskobu. Također se mogu pojaviti noćne more i napadi panike.Uzroci i liječenje straha od zubara i dentofobije mogu biti slični.
Vaše oralno zdravlje važan je aspekt vaše opće dobrobiti. Ipak, samo ova činjenica možda nije dovoljna da nekoga uvjeri da ode kod zubara ako ima ekstremni strah ili fobiju. Istodobno, kontinuirano izbjegavanje samo će pogoršati strah od zubara.

Dostupne su brojne strategije za suočavanje s dentofobijom. Također je važno upozoriti svog zubara kako bi vas mogao primiti. Trebat će vremena i truda, ali moguće je napredovati do točke kada vas strahovi više neće sprječavati da dobijete potrebnu oralnu njegu.

Izvor: F. I.