Susret sisačkog biskupa Vlade Košića i predstojnice Katehetskog ureda s. Smilje Čirko s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića s područja Biskupije održan je u ponedjeljak 10. prosinca u Dvorani Juran i Sofija u sisačkom Velikom Kaptolu.

Susretu je nazočilo pedesetak ravnatelja, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije prof. Darjan Vlahov.

Na početku okupljene je pozdravila s. Smilja istaknuvši kako se ovakvim susretima učvršćuje suradnja između Crkve, škola i dječjih vrtića. „Služba koju obnašate jako je važna za naše hrvatsko društvo i ovo je prigoda da vam zahvalimo za vašu zauzetost na tom polju. Osjećam da ćete se složiti sa mnom da su škole i vrtići mjesta izvora, znanja, odgoja, prenošenja kulture i tradicije. Vi ste oni koji uz kvalitetne programe i naše vjeroučitelje stvarate preduvjete da bi vjeronauk ispunio svoju zadaću i u našim školama bio predmet koji doprinosi razvoju cjelovite osobe“, poručila je s. Smilja, nakon čega su biskupa pozdravili: pročelnik g. Darjan Vlahov, ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina gđa Sanda Todorov, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje gđa Ruža Novaković i ravnateljica SŠ Glina gđa Marija Margušić-Novosel. Tom prigodom ravnatelji su i čestitali biskupu dvadeset godina biskupske službe zaželjevši mu puno uspjeha u daljnjem radu.

Okupljene je pozdravio i biskup Košić zahvalivši svima na dolasku i na dobroj suradnji između Biskupije i odgojno-obrazovnih ustanova iz kojih dolaze. Biskup je održao i kratko izlaganje gdje je progovorio na temu odgoja za vrednote u osnovnim i srednjim školama te vrtićima, ukazavši na koje bi vrijednosti bilo dobro posebno obratiti pozornost u odgoju djece i mladih. Istaknuvši pitanje novog života, odnos muškarca i žene te obitelji, humanost, altruizam, poštivanje starijih i duhovnost, biskup je posebno naveo domoljublje te se zapitao koliko naše ustanove promiču tu vrednotu. „Danas je dan ljudskih prava, ali je i na današnji dan umro prvi hrvatski predsjednik. Tko to zna? Koliko mi uopće poštujemo tu našu slobodu i samostalnost i koliko poštujemo naše branitelje? Možda o tome najbolje govori anketa koja je izašla u više medijima, a gdje se pitalo studente Filozofskog fakulteta znaju li što se dogodilo 18. studenoga 1991. godine. Niti jedan student nije znao da je taj dan okupiran Vukovar… U našem društvu su visoko pozicionirane vrednote u svijesti naših ljudi i svijesti naše djece i učenika, brak i obitelj. Upravo je prije nekoliko dana bilo pet godina što smo na referendumu definirali da je brak zajednica muškarca i žene i premda se to pokušava osporiti, to je bio i jest stav našeg naroda. Danas, brak i obitelj te djeca i njihova usmjerenost prema društvu, u smislu obveza, sve više slabe, sve se više ističu prava, a sve manje obveze. Nažalost manje su prisutne vrednote: kultura rada, marljivost i poštenje, odnos prema životu, domoljublje i identitet naroda i baš to je polje rada za nas u Crkvi, ali i za vas, ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova“, poručio je biskup na kraju citiravši bl. Alojzija Stepinca: „Domoljublje ne samo da je dopušteno, nego je zapovjeđeno katoliku, rekao je naš blaženik. Katolik bi kao dio svog identiteta trebao voljeti i svoju domovinu. Danas je na neki način postalo sramota reći da si vjeran domovini, a naš blaženik je ovako govorio, da je to prema zapovijedi ljubavi. Jer taj bližnji je moja obitelj, ali i šira obitelji a to je narod“.

Na kraju susreta biskup je svakoj školi poklonio knjigu „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“.

Foto: Biskupija