U utorak, 28.9.2021. obilježena je godišnjica smrtnog stradavanja hrvatskog dragovoljca, zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a i 57. Brigade HV-a Bojnika Marijan Šokčevića Šokca.

U organizaciji UHDDR TO Budaševo, Udruge ratnih veterana 57 SAMB-a i Sisačko-moslavačke županije obitelj Marijana Šokčevića, hrvatski dragovoljci, predstavnici ministarstva branitelja, sisačko-moslavačke županije, predstavnici udruga iz domovinskog rata, Mjesnog odbora Budaševo i udruga iz mjesta Budaševa odali su dužnu počast Marijanu Šokčeviću Šokcu, ali i ostalim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Marijan Šokčević Šokac smrtno je ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 19.9.1995. godine, a preminuo je 28.9.1995. godine u sisačkoj bolnici od posljedica ranjavanja. Na dan smrti svake godine, već dvadeset i šest godine za redom obitelj, hrvatski dragovoljci Budaševa, Budaševo i njihovi gosti, branitelji i prijatelji odaju počast svom zapovjedniku.

Hrvatski dragovoljci i gosti okupili su se u Budaševu kod spomenika hrvatskim braniteljima Budaševa i polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom odali počast Marijanu Šokčeviću Šokcu i svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.
Svijeće su zapalili i odali počast obitelj, sin, supruga, snaha i unuke Marijana Šokčevića, izaslanik ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda Dinko Tandara, zamjenik župana sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, predstavnici udruge ratnih veterana 57. SAMB-a Marijan Celjak, UHDDR T. O. Budaševo, predsjednica Mjesnog odbora Budaševo Ljiljana Slunjski sa suradnicima, predstavnici MO Topolovac, DVD Budaševo, Udruge maratonaca SMŽ „Heroji ne umiru“ SMŽ, UHDDR grada Siska, UHDDR Županije sisačko-moslavačke, UHDDR TO Mato Barić Komarevo, UHBDDR Peteranec, UHDDR Topolovac, Udruge dragovoljaca domovinskog rata Galdovo 1990, Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca policije SMŽ Podružnica Sisak, HVIDR-a Petrinja.

Ove godine održana je druga Memorijalna utrka Marijan Šokčević Šokac Budaševo-Sisak- Hrvatska Kostajnica u odličnoj i upečatljivoj organizaciji Udruge maratonaca SMŽ „Heroji ne umiru“.

Nakon molitve u Budaševu okupljeni su obišli grob Marijana Šokčevića Šokca na groblju Viktorovac u Sisku i odali počast Marijanu paljenjem svijeća, molitvom i polaganjem cvijeća na grob.

Okupljeni su zatim zapalili svijeće i položili vijence i cvijeće kod spomen ploče Marijanu Šokčeviću kod mosta u Hrvatskoj Kostajnici gdje su se obitelji, dragovoljcima i ostalima pridružili Župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, predsjednik udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja domovinskog rata SMŽ Ante Živković i predsjednik Udruge ratnih veterana 57 SAMB-a Željko Srpak. Kod mosta su se okupljenima obratili g. Marin Jakopović i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan. Spomen ploča je ove godine postavljena na mjestu budućeg spomen obilježja.

Nakon povratka u Budaševo vlč. Krešimir Bulić služio je misu u Crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Budaševo nakon koje je nastavljeno druženje domaćina, uzvanika i gostiju.

Foto: Alen Čaušević