U nedjelju je u Budaševu bilo osobito svečano. Zlatnu misu u Stepinčevoj župi slavio je vlč. Marijan Pavlenić.
Svečano slavlje predvodio je vlč. Pavlenić u zajedništvu s dragim prijateljem i također zlatomisnikom, monsinjorom Zvonimirom Sekeljem te domaćim župnikom, vlč. Krešimirom Bulićem.

Na početku se zlatomisniku prigodnim riječima obratila Ljiljana Slunjski, predsjednica Mjesnog odbora Budaševo izrazivši čestitke i radost te ponos mještana na današnji događaj i odluku da svoju Zlatnu misu proslavi u Budaševu.

Po završetku misnog slavlja prigodnu čestitku izrazio je i domaći župnik, vlč. Krešimir Bulić, a potom okupljenoj zajednici obratio i zlatomisnik, vlč. Pavlenić pojasnivši svoju odluku o slavljenju zlatne mise u Budaševu i prigodnom zahvalom svima koji su se u organizaciju slavlja uključili.Svečano misno slavlje animirao je Župni mješoviti zbor, a ovogodišnji prvopričesnici te kandidati za buduće prvopričesnike također su dali svoj iskreni dječji doprinos ovom slavlju.

Velečasni Marijan Pavlenić rođen je u Zagrebu gdje se i školovao, no veza s Budaševom čvrsta je još od najranijeg djetinjstva.

Otac mu je bio Budaševčanin, starosjedilac iz obitelji Pavlenić, tu su mu živjeli djed i baka, Judita i Franjo Štuban kod kojih je i sam boravio još kao dječak u dobi od treće do sedme godine života. Za Budaševo ga oduvijek vežu najljepša sjećanja. Upravo su mu pobožni i radišni djed i baka bili jedni od prvih svjedoka vjere pa je ona tako od ranog djetinjstva bila usađena u dječaka, a potom i svećenika koji je ove godine proslavio 50 godina svećeništva.
U Budaševu živi i sestra vlč. Pavlenića, gđa. Anđela Popec s obitelji.

Važna je činjenica da je i ujak zlatomisnika bio svećenik Katoličke crkve. Zvao se Ladislav Štuban i rodio se 17. siječnja 1918. u Mraclinu, župa Vukovina. Školovanje je završio u Zagrebu.
Za sve župljane Stepinčeve župe u Budaševu osobito je radosno saznanje kako je pokojnog vlč. Ladislava za svećenika zaredio nadbiskup dr. Alojzije Stepinac na Alojzijevo, 21. lipnja 1942. te da je Mladu misu imao u kapelici Gospe Žalosne u Budaševu.

Nažalost, Ladislav Štuban završio je svoj život 1945. godine, ali se ne zna ni datum ni točno mjesto ubojstva ovog mladog svećenika od strane partizana, kao ni za njegov grob. Imao je 27 godina života i bio je tek tri godine svećenik.

Iz njegove šire rodbine potječu svećenici vlč. Vladu Cvetnić i fra Miroslav Štuban, a sin Štubanove sestre Barice je upravo vlč. Marijan Pavlenić.
Sve ovo dokaz je kako je mučenička krv sjeme novih zvanja na njivi naše Domovine i naše Crkve.

Foto: Alen Čaušević, Branko Dolenčić, župa bl. A. Stepinca