Sisak nije ravna ploča


            Zemlja ima svoju OS oko koje se okreće, gradovi imaju svoje osi oko kojih se sve okreće, vrti, događa… Zagreb, naš susjed, ima svoju Ilicu, a naš Sisak svoju “Drugu ulicu” – Ulicu S. i A. Radića i to je naša os.

Gledajući taj centar – centar događanja u gradu, taj važan dio u kojem se nalazila većina poslovnih prostora u kojima su naši obrtnici stvarali bolje sutra, vidimo kako se to bolje sutra polako gasi. Cijelom svojom dužinom od Kranjčevićeve do Glavnog kolodvora naša os je stala, nekako se okretanje usporilo na minimum. Gledajući prazne, tužne poslovne prostore možemo se samo zapitati „zašto?“!

Uz sve probleme recesije, koja je iza nas, utjecaj loših odluka gradske vlasti pospješio je smanjenje prometa u postojećim trgovinama i ostalim uslužnim djelatnostima. Ideja zatvaranja dijela glavne ulice za sav promet motornih vozila, osim stanarima, otjerala je i ono malo ljudi koji su upravo zbog mogućnosti dolaska svojim automobilom pred vrata prostora kružili po našoj osi. Uz priče kako će se otvoriti nove mogućnosti, povećati vrijednosti poslovnih prostora, postali smo svjedoci zatvaranja istih i zapuštanja već ionako oronulih izloga ne samo u dijelu novog Korza već u cijeloj našoj centralnoj osi. Prije par dana još jedan prostor je ostao prazan, kome je to u interesu?! Piše: „Preselili u V. Goricu“! Grad je gubitnik, građani su gubitnici, tko ostaje puniti proračun grada?!

Zatvaranjem prometa samo su se kupci doslovno potjerali na periferiju, na parkirališta velikih trgovačkih centara, jer komotni smo, zašto hodati kada nismo u šetnji nego kupovini, zašto platiti parkiralište u centru kada je parkiranje ispred trgovačkih centara besplatno?! Kada trošimo svoj novac za nabavku nečega onda smo naučili paziti, a pazimo i čuvamo teško zarađeno i ne želimo plaćati ono što baš nije nužno. Razmišljaju li odgovorni o tim malim, ali bitnim stvarima? Izgleda da baš i ne.

Ta nova regulacija prometa kroz grad, osim problema, nije donijela ništa dobro; nepotrebno kruženje donosi i veće zagađenje, oni koji nisu iz našeg grada izgube se u mnoštvu znakova i rade krugove, autobusi s izletnicima voze „rikverc“ od Starog mosta do I. K. Sakcinskog i pitaju se što im je to trebalo?! Skretanjem prometa iz Rimske u Mihanovićevu – ispod Starog mosta – zaboravljena je ideja o ŠETNICI uz našu Kupu od početka Rimske do Starog grada, jer sada imamo dio šetnice nepovratno prepušten automobilima u dužini cca 500 m. Nije Korzo adekvatna zamjena Šetnici jer nije isto prošetati parkom uz Kupu ili između zidova kojima nedostaje obnova fasada, a uz to je sve popločeno neravnim kamenom. I zašto bi uopće netko imao želju šetati Korzom osim kada se ide u strogo ciljanu kupnju neke sitnice u tih par još otvorenih trgovina.

Uspjelo se lošim promišljanjem zaustaviti svu vrtnju oko naše osi, naše “Druge ulice”, te se teško ne zapitati – kako će izgledati za dvije ili tri godine? Možda će služiti samo za ta dva koncerta godišnje, a vjerujem kako nema Siščana koji ne bi volio vidjeti pune postojeće poslovne prostore i otvaranje novih kako je svojevremeno najavljeno i zaboravljeno!