NA ŠKOLSKOM MEDNOM DORUČKU MINISTRICA VUČKOVIĆ I ŽUPAN CELJAK

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovali su u utorak, 11. listopada 2022. godine u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji na Školskom mednom doručku. Manifestaciji su se pridružili i zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Učenici i nastavnici škole pripremili su prigodni program kojeg je pratila izložba radova učenika drugih razreda nakon čega su učenicima uručeni prigodni medni pokloni, a svim sudionicima poslužen je medni doručak – palačinke i čaj s medom.

Župan Ivan Celjak naglasio je kako se Sisačko-moslavačka županija nalazi na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju košnica, a u pčelarstvo ulaže 210 tisuća kuna kroz potporu „Pomoć pri očuvanju pčelinjeg fonda“.

„Ovakva manifestacija je značajna za razvoj svijesti o zdravoj prehrani i uvođenju meda u svakodnevnu prehranu, pogotovo kod djece. Manifestacija je značajna i za promociju naših pčelara, a u tome smo najbolji u Hrvatskoj, jer imamo oko 800 pčelara i 49.000 košnica. Sisačko-moslavačka županija će i ove godine subvencionirati kupnju nacionalne staklenke koja je vrlo važna našim pčelarima za plasman njihovog meda na nacionalno tržište, a sufinancirat ćemo i kupnju košnica“, rekao je župan Celjak.

Ministrica Vučković pohvalila je učenike i nastavnike OŠ Mate Lovraka za organizaciju današnjeg programa i prezentaciju edukativnih materijala o važnosti meda za zdravlje.

„Školski medni dan provodimo svake godine u prosincu i tijekom takvog dana prošle godine u ovoj školi, došli smo na ideju da se za učenike organizira edukativna izložba i Školski medni doručak. Danas smo naučili koliko su nam pčele važne i kako svi, počevši od sebe, moramo raditi na važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i za očuvanje okoline i svijeta u kojem živimo“, rekla je ministrica Vučković.