Sisački gimnazijalci pobjednici natjecanja Euroscola 2019.


Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organizirao je i ove godine natječaj za sudjelovanje srednjoškolaca iz Republike Hrvatske u programu Euroscola u Strasbourgu. Natječaj je bio naslovljen #EKOscola #zajednozaEU, a od učenika srednjih škola tražilo se da na angažiran, pamtljiv i personaliziran način izlože svoje viđenje i shvaćanje uloge Europske unije u očuvanju okoliša i zaštiti prirode.

Zaprimljeni su video uratci iz cijele Hrvatske, a učenici su na kreativan način obradili teme vezane uz zaštitu okoliša i prirode te su sve snimili u obliku jednominutnih videa. O plasmanu videa odlučivao je žiri u sljedećem sastavu: Violeta Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj (predsjednica žirija); Lidija Živković (Agencija za mobilnost i programe EU-a); Marko Kovačić, istraživač u Institutu za društvena istraživanja; Dominik Beber, urednik branda JoomBoos;Youtuber Borna Rastović – Rasta.

Temeljem glasova žirija 1. mjesto svojim video-radom osvojili su sisački gimnazijalci, članovi Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak i Debatnog kluba Sisak, pod mentorstvom prof. Marine Kasa, koji će 14. studenoga sudjelovati na programu Euroscola Europskog parlamenta u Strasbourgu – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Čestitamo učenicima i mentorici i želimo uspješan rad i predstavljanje u Strasbourgu, a pobjednički video možete pogledati u prilogu.

Drugo mjesto osvojila je Prirodoslovna i grafička škola Rijeka.

VIDEO