Scenski prikaz o životu bl. Alojzija Stepinca


” Glumci – župljani ” iz Budaševa 

Amaterska dramska skupina „ Glumci – župljani „ iz Budaševa djeluje nešto više od godine dana u Budaševu. Osnovana je na inicijativu voditeljice skupine, Ljiljane Slunjski, kako bi izvela scenski prikaz o životu zaštitnika Župe bl. Alojzija Stepinca za župni blagdan 2017.

Scenarij za predstavu napisala je Ivana Foretić, a izvedbu je prilagodila voditeljica skupine.

Spomenuti prikaz bio je dar župljanima za Dan župe, ali je zbog izvrsne prihvaćenosti ponovno prikazan u Budaševu u svibnju 2017. na samom početku Velike devetnice koja se održavala u Župi s nakanom da bl. Stepinac bude što prije proglašen svetim.

Nakon toga uslijedio je nastup u Popovači na Danu grada, zatim dva nastupa u Sisku – K 21 i Rafinerijski dom.

Prikaz je u Sisku u K 21 gledao i Vlado Košić, sisački biskup, koji se o njemu vrlo pohvalno izrazio dajući podršku nastavku izvođenja.
Potom slijedi nastup u Petrinji, Voloderu, Vukovaru i jučer, u subotu, u Glini.

U predstavi se izmjenjuju igrane scene iz života našeg Blaženika – od djetinjstva, mladenaštva, strašnih godina I. svjetskog rata, odluke o izboru životnog poziva, raskinutih zaruka, iskušenja za vrijeme II.svjetskog rata pa se do nepravedne osude, kazne zatvora, bolesti i smrti – s čitanim tekstovima o bogatom i teškom ovozemaljskom putu Alojzija Stepinca. Mnoge snažne i potresne rečenice obilježile su njegov život, postale i ostale oslonac mnogima sve do današnjih dana. Glavnu ulogu u predstavi doista dojmljivo uprizoruje Siniša Medarić, ali i  svi ostali glumci – i veliki i mali, aktivni i zauzeti župljani.

 

Izvedba u Glini deveta je po redu, uz još tri nastupa u kojima su izvedene samo pojedini dijelovi ovog dojmljivog prikaza.
U travnju će predstava biti izvedena u Topuskom, zatim u Viduševcu, a u najavi su još neki nastupi koji se trenutno dogovaraju.

 

Foto: facebook stranica Bl. Alojzije Budaševo