Azijska kultura već stoljećima pozna sve dobrobiti riže kao namirnice, starije kulture su ječak smatrale i simbolom ženstvenosti i plodnosti. No, njezine dobrobiti nadilaze osnovne prehranu. Kako navodi portal brightside, žene u Aziji već stoljećima koriste rižinu vodu i za rast i njegu kose. Zadnjih nekoliko godina ova metoda njege kose postala je iznimno popularna i diljem Europe.

Dobrobiti rižine vode za kosu

Rižina voda bogata je antioksidansima, mineralima, vitaminima B i E i aminokiselinama, a sve to u kombinaciji čini čuda ne samo za našu kosu već i za kožu. Rižina voda, uz pravilno korištenje, može poboljšati elasticitet kose, sjaj i čvrstoću kose, zagladiti ispucanu i zapetljanu kosu te čak potaknuti brži rast kose.

Sam postupak je zapravo vrlo jednostavna i ne razlikuje se previše od nanošenja bilo koje druge maske za kosu, jedino što zahtjeva nešto više vremena. Potrebno je isprati pola šalice nekuhane riže, staviti je u posudu s vodom (2-3 šalice vode) i ostaviti je tako otprilike 30 minuta. Vodu je nakon toga potrebno procijediti u drugu posudu i možete početi s pranjem kose. Kosu je potrebno oprati šamponom, nakon toga nanesite rižinu vodu na kosu, dobro je umasirajte u tjeme i ostavite 20 minuta. Nakon toga je isperite s mlakom vodom i postupak tretiranja kose s rižinom vodom je gotov.

Za što je još korisna rižina voda?

Neka su istraživanja pokazala i kako rižina voda ublažava proces starenja kože. Umanjuje nastanak novih i zaglađuje već postojeće sitnije bore. Također, djeluje blagotvorno na kožu s iritacijama te ublažava crvenilo i ujednačuje boju tena. Možete je uliti u bočicu te je koristiti kao tonik za kožu ili u rižinoj vodi jednostavno možete umiti čitavo lice.

Osim dobrobiti za kosu i kožu, rižina voda dobra je i za biljke. Zbog toga što je bogata antioksidansima i vitaminima, istraživanja su pokazala kako škrob kojeg riža otpušta namočena u vodi može potaknuti i razvoj dobrih bakterija u zemlji. Sve te hranjive tvari pomažu da vaša biljka izraste snažnija i da postane otpornija na bolesti. Rižinu vodu koristite za biljke kao što koristite i bilo koje drugo gnojivo za zemlju.

Foto: hudabeauty.com, pixabay.com