Proteklog vikenda 16. i 17. studenoga 2019. u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije  održane su Radionice vokalnih tehnika pučkog pjevanja i radionica folklora s ciljem poboljšanja rada folklornih društava, zborova i pjevačkih skupina s područja naše županije.

Radionicu vokalnih tehnika pučkog pjevanja u dvorani Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku vodio je dr.sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbenik i skupljač hrvatskog tradicijskog glazbenog narodnog blaga, a Radionicu folklora u Domu INA Rafinerije nafte Sisak Krunoslav Šokac, prof., nastavnik glazbenog i plesnog folklora, nastavnik likovnog folklora, nastavnik osnova koreografije, nastavnik narodnih plesova u Školi za klasični balet u Zagrebu, koreograf i vrsni poznavatelj hrvatskog tradicijskog plesa.

Polaznici radionica obradili su tehnike izvornog pučkog pjevanja i napjeva te tematiku scenskog izvođenja plesova i pjesama  s područja naše županije Posavine, Pokuplja, Moslavine, Banovine, Zapadne Slavonije i Turopolja.

Polaznici folklorne radionice usvojili su još i znanje o plesnim koraci, pripremi plesova za scensko izvođenje, ponašanje na sceni, šminkanju te primjeni nošnje na sceni kako bi se što kvalitetnije predstavili na svojim nastupima.

 

Izvor fotografija:zkuu smž