Iako je 2021. godina proglašena godinom čitanja i godinom Marka Marulića, u mjesecu travnju obilježavamo i Svjetski dan knjige i autorskih prava, ali i manifestaciju koja je povod za cijelonoćno čitanje knjiga – Noć knjige.

Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige ( 22.travnja ) svake godine povod su za poticanje kulture čitanja i poticanje razgovora o statusu knjige i čitanja u suvremenom društvu, posebno u obrazovanju. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Noći knjige je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Obilježavanju Godine čitanja pridružili su se i učenici i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole u Sisku. Projektom pod nazivom Marulić u industrijskoj zoni obilježili su i 500 godina od objavljivanja Marulićeve Judite koja je ujedno i prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskome jeziku. Marko Marulić Juditu je napisao 1501. godine, a objavljena je dvadeset godina kasnije. Učenici škole raznim su aktivnostima i kreativnim zadacima obilježili godinu čitanja, a osmislili su i vizualni identitet projekta te snimili film kojim su popratili projekt.

U suradnji s NKČ Vlado Gotovac Sisak-Caprag, Industrijsko-obrtnička škola je kreirala i izložbu koja će se naći na stranicama škole i knjižnice 23. travnja te ćete spomenutu izložbu moći popratiti na poveznici za virtualni pregled izložbe, fotografija i video materijala. Osim toga, izložba će biti postavljena i u prostoru knjižnice do 26. travnja 2021. godine.

U programu jubilarne, desete Noći knjige koja se obilježava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i mnogi “zaljubljenici u pisanu riječ” kojima one nikad nisu samo “mrtvo slovo na papiru”. Stoga ne čudi da ovu manifestaciju mnogi smatraju najmasovnijim kulturnim događanjem u Hrvatskoj.
Izložbu Marulić u industrijskoj zoni možete pogledati na sljedećem linku:
https://drive.google.com/file/d/11x6tCCxHKZzTQ1qxI-df2ZqGnwe2wiGO/view

Izvor: http://ss-industrijsko-obrtnicka-sk.skole.hr/
Foto: http://ss-industrijsko-obrtnicka-sk.skole.hr/, nkc-sisak.hr