Sisak je svoju prvu srednju školu dobio tek 1919. kada je otvorena privremena mala Realna gimnazija.

Uvjeti u kojima se tada radilo i učilo današnjim su generacijama nezamislivi, no Gimnazija Sisak je, kroz sto godina svog djelovanja, iznjedrila brojne Siščane koji su svojim znanjem i trudom pridonijeli razvoju ovoga grada.

Ove godine slavimo stotu obljetnicu osnutka Gimnazije u Sisku, a zanimljivo je kako se počeci gimnazijske nastave nisu odvijali u zgradi u kojoj je smještena danas. Razgovarali smo s ravnateljem Gimnazije, Božidarom Dujmićem.

Kako je biti ravnateljem Gimnazije u ovim suvremenim i izazovnim vremenima? Koliko je učenika trenutno upisano i u koje smjerove?

Božidar Dujmić: Danas škole djeluju u sve složenijim društvenim uvjetima i za postizanje bolje kvalitete i učinkovitosti škole iznimno je važno vođenje i upravljanje ljudskim potencijalom. U ostvarivanju misije i vizije škole ravnatelj odgovara za plan i program rada škole, unapređivanje nastave, stručnom usavršavanju nastavnika i stručnih suradnika, uvođenju inovacija, poboljšavanju uvjeta rada i  stvaranju odgovarajuće klime i kulture u školi.
U programe jezične, opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije u šk.god. 2018./ 2019. ukupno je upisano 426 učenika

Ove godine Sisačko-moslavačka županija, osim brojnih drugih školskih objekata unutar svojih granica, obnavlja svu stolariju na zgradi gimnazije. Koliko je stara stolarija bila  problem za nesmetano odvijanje nastave? Kako napreduju radovi i kada se očekuje njihov završetak?

Božidar Dujmić: Posljednjih nekoliko godina kontinuirano se ulažu značajna sredstva u obnovu zgrade, poboljšavanje uvjeta za rad nastavnika i učenika i  uvođenju inovacija. Veliki je problem bila stara stolarija. Dotrajali prozorski okviri stvarali su nam probleme sa zagrijavanjem učionica, prokišnjavanjem i vanjskom bukom. Sada su stvoreni puno bolji uvjeti za ispite Državne mature. Radovi su pri kraju, nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo.

Dugo godina ste radili kao profesor u Gimnaziji, što je to što čini čari ovoga posla? Imate li povratnih informacija koliko sisačkih gimnazijalaca upiše željene fakultete?

Božidar Dujmić: Nakon upisa na fakultete Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje dostavlja nam rezultate upisa. Nemamo točne podatke koliko gimnazijalaca upiše prvi izbor fakulteta jer učenici tijekom prijava mijenjaju prioritete. Prošle školske godine ispitima Državne mature pristupio je 121 maturant, a 117 upisalo je jedan od željenih fakulteta.

Ima li nešto o Gimnaziji Sisak što je možda zanimljivo, a manje poznato našim čitateljima? Mladi su vrlo kreativni i rado pokazuju znanja, sposobnosti i vještine na raznim područjima. Koje aktivnosti za njih organizira (osmišljava) škola, a da se gimnazijalci kroz njih mogu kvalitetno pripremiti za razne smotre ili natjecanja te tako široj zajednici prezentirati ono što oni sami jesu?

Božidar Dujmić: Ne znam koliko su Vaši čitatelji upoznati s podacima  da je gimnazijalka bila Zrinka Tamburašev, članica istraživačkoga tima koji je izumio antibiotik azitromicin pod nazivom Sumamed, gimnazijalac Branislav Vlahović – direktor  NASA – inog Centra za zračno svemirske uređaje, istraživanje i obrazovanje, redovan član Europske akademije znanosti i umjetnosti. Sisačku su gimnaziju završili članovi HAZU; Vladimir Majer, Željko Vrbanović, Eduard Hercigonja, kao i profesor Mate Hraste.

Osim redovne nastave učenici naše škole mogu pokazati svoje znanje i sposobnosti na izbornoj nastavi koju biraju u drugome razredu. Ove školske godine više smo pozornosti posvetili darovitim učenicima i osigurali više sati dodatne nastave za razne smotre i natjecanja.

Od izvannastavnih aktivnosti koje za svoje učenika osmišljava škola najviše uspjeha ima Debatni klub koji vodi prof. Kasa ( Munom – simulacija rada Ujedinjenih naroda – Istanbul, New York, Bangkok), Klub mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak – voditelj prof. Kasa, Klub volontera – voditelj – prof. Marijana Milas, Učenička zadruga Gimsi – voditeljice prof. V. R. Mart i prof. B.Slovenec, zbor Kontrapunkt – voditelj  Robert James Hudolin i ŠSD Gimnazijalac – voditelji prof. D. Đonović i prof. I. Božičević.

Nove generacije su sve inovativnije i domišljate, tako smo primijetili da postoji društvena stranica Dnevne doze sisačke gimnazije na kojoj učenici kroz duhovit način opisuju situacije s nastave ili s profesorima. Pohvalno je što kroz četverogodišnje školovanje postižu dobre rezultate, imate li kakvu poruku za njih?

Božidar Dujmić: Poruka je učenicima da budu aktivniji u osmišljavanju sadržaja i aktivnosti vezanih uz školu, aktivniji u Vijeću učenika i svojim radom zahtijevaju veću angažiranost nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja Škole.

I za kraj, kako planirate proslaviti ovu veliku obljetnicu?

Božidar Dujmić: Povodom 100– te obljetnice rada škole radi se na izdavanju monografije škole „ Gimnazija Sisak – prvih 100 godina”,  u mjesecu lipnju u prostoru utvrde Starog grada bit će otvorena izložba – 100 umjetničkih djela umjetnika vezanih uz Gimnaziju Sisak, u rujnu u Državnom arhivu u Sisku bit će postavljena izložba fotografija vezanih za Gimnaziju Sisak, u mjesecu listopadu u čast Gimnazije Sisak održat će se koncert u Glazbenoj školi Frana Lhotke, a Svečana akademija održat će se 11. listopada 2019. godine u Domu kulture Kristalna kocka vedrine.