Nerijetko ćemo čuti da mačke i nisu privržene ljudima kao psi, da se ne vole maziti, da se više vežu uz prostor i slično. No da nije tako izvukli smo pasmine mačaka koje su itekako mazne, društvene i da se odlično slažu s djecom.

Pasmine mačaka koje se odlično slažu s djecom imaju slijedeće osobine:

– toleriraju glasne zvukove i iznenadne pokrete
– ne vežu se za prostor
– vole kada ih se nosi i gladi
– društvene su
– opuštene
– prilagodljive

Donosimo top 5 pasmina mačaka poznatih po svojoj mirnoj, privrženoj, tolerantnoj i zaigranoj naravi zbog čega su idealni kućni ljubimci za obitelji s djecom.

Ovo je 5 vrlo društvenih pasmina mačaka koje vole ljude:

1. Maine coon

Izvor : Pixabay

Poznata i kao “nježni div”. Ove velike, blage mačke po prirodi su društvene i odlično se slažu s djecom, ali potrebno ih je redovito četkati. Maine coon mačke odlikuju se inteligencijom i razigranošću. Kao posljedica čestog korištenja prednjih šapa, lako će naučiti otvarati vrata ormarića, okretati slavinu ili uzimati manje stvari. Pročitajte i 6 razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti imati mačku.

Po ponašanju slične su psu. Donošenje stvari im je najdraža igra. Kao i psi, donijet će svoju igračku, spustiti je ispred vlasnika i čekati da je vlasnik baci. Vrlo su privržene i često prate ljude u obavljanju svakodnevnih poslova.

2. Perzijska mačka

Izvor : Pixabay

Perzijska mačka smatra se najmirnijom pasminom mačaka. Tolerantna je prema drugim mačkama u kući i čvrsto se veže uz svog vlasnika. Društvene su i željne pažnje. Poput Maine coon mačke, i perzijska mačka zahtijeva često četkanje jer joj se u suprotnom dlaka može zapetljati, pa prije nego je nabavite budite spremni na tu obvezu. Od početka 20. stoljeća perzijska mačka je najpopularnija čistokrvna mačka.
Dlaka perzijske mačke zahtijeva svakodnevnu njegu kako bi ostala čista i uredna te kako mačka ne bi imala probleme zbog gutanja dlake pri čišćenju. Nedovoljna briga o dlaci perzijske mačke može rezultirati nužnim rezanjem zapetljane dlake kao i promjenama na koži mačke

3. Ragdoll

Izvor : Pixabay

Želite li dugodlaku mačku čije krzno zahtijeva manje brige od Maine coon ili perzijske mačke, razmislite o pasmini Ragdoll. Ime koje na hrvatskom znači “krpena lutka” dobila je zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je netko podigne. Neki su uzgajivači pokušali uzgojem maknuti mlitavost zbog zamisli da ekstremna poslušnost nije u najboljem interesu mačke. Ragdolli su poznati po pitomom i blagom temperamentu i nježnoj prirodi. Imaju karakteristične plave oči i “colorpoint” (svijetlo krzno, tamni udovi) krzno. Doznajte i koje su najnježnije i najumiljatije velike pasmine pasa.

4. Abesinka mačka

Izvor : Cats blogs

Izuzetno društvena i prijateljski raspoložena pasmina mačaka koja se voli igrati. Abesinska mačka je hrabra, znatiželjna i smiona. Znaju se i same zabaviti, ali su najsretnije kada su uključene u svaki aspekt vašeg života. Posebno su uključene za vrijeme večere. Kada se jako pričvrste za vaše noge, to je znak da žele večeru. Redovito rade budalaštine, pa imaju reputacija klaunova mačjeg kraljevstva.

5. Burmanska mačka

Izvor : Cats blogs

Prijateljski raspoložena pasmina mačke koja voli ljude, vrlo je nježna prema djeci. Opuštena i prilagodljiva, burmanska mačka poznata je po svojoj ležernoj naravi. Burmanske mačke su zabavne, razigrane, inteligentne, savršene ljubimice za obitelji željne ljubavi i zabave. Vole se igrati i aktivne su kao i sijamske mačke te vrlo odane ljudima. Vole spavati na vlasnikovu krevetu i puno se maziti.