“Važno je sijati s ljubavlju, a Bog daje rast!”

Nova pedagoška godina samo što nije počela, brojne odgojno – obrazovne ustanove širom će otvoriti vrata kako bi s radošću dočekale svoje najdraže stanovnike.
Nasmijani, suncem okupani, s ljetnim smiješkom u očima i na licima, zaplovit će u nove avanture odrastanja. Neki će po prvi puta proći neka nova vrata, njima se posebno radujemo.
Za roditelje koji još traže mjesto u vrtiću za svoje dijete, a prihvatljiv im je vjerski vrtić – evo prijedloga!!

Dječji vrtić Svete Marije Magdalene Sela

U Selima, nedaleko Siska, nalazi se Dječji vrtić Svete Marije Magdalene.
Prva je to odgojno – obrazovna ustanova Sisačke biskupije.
Ovo je 54. vjerski, a 52. katolički vrtić u Hrvatskoj. Posebnost vrtića je ta što je jedini kome je osnivač jedna Biskupija. Vrtić je osnovan 11. srpnja 2016., upravo na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Otvoren 28. studenog, a s radom je počeo 5. prosinca 2016.
U dekretu o osnivanju vrtića sisački biskup Vlado Košić istaknuo je, između ostalog, kako je želja Crkve poduprijeti obitelji s djecom i skrbiti se o njima. Ovaj je vrtić još jedan dokaz toga!
Vrtić je smješten u Pastoralnom centru župe sv. Marije Magdalene u Selima. U istom je prostoru djelovao i javni vrtić protekle 23 godine. Nakon preseljenja javnog vrtića u PŠ Greda, u Sisačkoj su biskupiji odlučili iskoristiti prostor, ali i omogućiti roditeljima djece predškolske dobi organiziran smještaj njihove djece u vjerskom vrtiću.
Sisačka biskupija uredila je prostor vrtića, opremila ga te osigurava primanja svih zaposlenika vrtića, kao i sve druge financijske potrebe ovog vrtića.
Dječji vrtić djeluje sukladno svim normama propisanima Zakonom o ustanovama i Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi RH te ispunjava sve propisane standarde. Osim što djeca imaju sve odgojno – obrazovne sadržaje kao i u javnim vrtićima, imaju i dodatni vjerski odgoj.

Osoba koja će najbolje predstaviti vrtić i reći nam sve o njemu, kao i onima koji ga vode, je ravnateljica vrtića Vesna Katarić, s. Krešimira.

Možete li se kratko predstaviti čitateljima našega portala i otkriti nam kako to da ste upravo Vi ravnateljica Dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene ?

Ja sam Vesna Katarić, s. Krešimira. Rođena sam 03. 03. 1966. godine u Požegi, a odrasla u 6 km udaljenom selu Marindvoru u blizini Požege. Osnovnu i srednju školu završavam u Požegi i nakon godinu dana pauze sa 19, 5 godina odlazim u samostan sestara milosrdnica u Zagreb.
1989. polažem svoje privremene redovničke zavjete, a pet godina kasnije 1994.vječne zavjete. Nakon položenih prvih zavjeta i godine pol pauze upisujem studij predškolskog odgoja na Filozofskom fakultetu, Pedagogijske znanosti, na Odsjeku za predškolski odgoj gdje sam studirala i diplomirala 06.veljače 1996. godine.
Nakon toga pa sve do danas, već 22 godine, moj rad i djelovanje vezani su najviše uz djecu. Bila sam odgojiteljica u više vrtića, u vrtiću sv. Vinka u Zagrebu te u Ljubešćici kraj Novog Marofa gdje sam radila 3 godine. Također sam radila i u Sisku. Najprije u čuvalištu u Tomislavovoj, od 1990. do 1994., a potom nakon duljeg vremena, od kolovoza 2016., ponovo sam premještena u Sisak gdje prva tri mjeseca radim na uspostavi i obnavljanju prostora Dječjeg vrtića u Selima kod Siska, prvo samo kao djelatnica Biskupije i v.d. ravnateljice.
Zašto sam upravo ja ravnateljica ovog vrtića, a ne netko drugi? Rekla bih kako tu se upetljala Božja Providnost, tako je mi katolici nazivamo dok je za druge to samo „igra slučaja“. Imenovana sam najprije za v. d. ravnateljicu, a zatim i za ravnateljicu odlukom biskupa Vlade od 27.listopada 2016.I tako je“ stara“ odgojiteljica po stažu postala „mlada novopečena ravnateljica“. Vratila sam se na svoju prvu, najljepšu i najdražu filijalu.
Još uvijek učim ravnateljski posao i sve bolje ide. Na početku bilo nepoznanica i teškoća kao kod svih početnika u novoj službi, osobito jer sam od početka preuzela dvije službe istovremeno: ravnateljsku i odgojiteljsku. Bilo je to Abrahamovsko djelo! Nakon 50 – te godine života krenula sam u nepoznato i postala, od pozadinskog radnika u sjeni, ravnateljica jedne ustanove. Sve mi je bilo novo i ponekad sam se pitala mogu li ja to?! Htjela sam poput župnika Arškog „pobjeći preko noći“, ali uz pomoć našeg Biskupa i moje Poglavarice koji su imali povjerenja u mene i moje „skrivene sposobnosti“ te djelatnika vrtića koji su doslovno izmoljeni, jer nikoga ovdje nisam poznavala prije uspostave vrtića, idem uz Božju pomoć naprijed. Učim, jer je život velika škola u kojoj nekad ponavljamo, a nekad učimo novo gradivo. Učim i ja, a Bog daje milosti da sve ide onako kako treba na radost svih nas!

Vrtić čija ste ravnateljica djeluje od 2016. godine. Možete li nam reći kako je bilo na samom početku, s koliko ste djece krenuli raditi i u koliko skupina?

Mislim da sam na ovo pitanje djelomično odgovorila u prvom pitanju. Krenuli smo na početku s 19-ero djece tj. s jednom mješovitom odgojnom skupinom. Na početku ste rekli kako i kada je vrtić blagoslovljen i počeo s radom pa to ne moram ponavljati. Počeli smo s radom 05.12. kad je i osnovana Sisačka biskupija pa vrtić i Biskupija slave rođendane zajedno samo što smo mi znatno mlađi. Naime, napunili smo tek dvije godine.

Koliko je djece do danas prošlo kroz ovaj vrtić? Kakva je situacija sada – u odnosu na broj polaznika? Kako je organiziran boravak – u koliko skupina?

U naš vrtić, prve pedagoške godine, upisana je jedna mješovita odgojna skupina od 19-ero djece, a pedagoške godine 2017./ 2018. upisali smo još jednu mješovitu odgojnu skupinu od 18-ero djece. Na kraju ove pedagoške godine oprostili smo se s još 10 predškolaca. Bilo je jako dirljivo i rastanci su uvijek teški. Ipak, veliku radost nam čini što su naši mališani stasali za školu, također smo svi ponosni jer su odlično svladali program predškole i spremni su za školske obveze.
Kapacitet našeg vrtića, s obzirom na broj djece u skupinama, u skladu je s Državnim pedagoškim standardom. S obzirom na prostor i kvadraturu po djetetu, prostor je dostatan za dvije mješovite odgojne skupine.
Tako da smo ove godine upisali toliko djece koliko je bilo potrebno da popunimo skupine.
Novu pedagošku godinu 2018./19. počinjemo s dvije mješovite odgojne skupine od po 19-ero djece. Prva mješovita skupina se zovu „ Anđeli“ a druga „Ribice“.

Možete li nam kratko opisati jedan dan u vrtiću – kako izgleda i što se sve događa?

Radno vrijeme vrtića je od 7 do 17 sati. Jutarnje dežurstvo je od 6,30 do 8,00 sati, a poslijepodnevno je od 16,30 do 17,00 sati. Nakon dežurstva odgojne skupine se dijele i odlaze, svaka u svoju sobu dnevnog boravka. Doručak je klizni od 8 do 9 sati, zatim grupne i individualne aktivnosti s djecom. Međuobrok je u 10, 15, zatim slijedi boravak na zraku i zajednička igra. Ručak je od 11,30 do 12,30 te nakon toga dnevni odmor od 12, 45 do 14, 30. Slijedi užina od 14,30 do 15 ili 15, 30 sati,a zatim poslijepodnevne aktivnosti i boravak na igralištu. Djeca obično odu do 17 sati, a ponekad ostanu i do 17, 30 ili duže ako nam roditelj javi opravdani razlog kašnjenja.

Vjerski ste, katolički vrtić. Što je to po čemu ste, po tom pitanju, prepoznatljivi, koje vjerske sadržaje i aktivnosti provodite u vrtiću s djecom?

Da, osim zakonom propisanih aktivnosti, imamo i vjerski odgoj koji ne obavljamo u potpunosti jer nam odgojiteljice još završavaju doškolovanje za odgojitelje u vjeri. Za sada sam samo ja osposobljena, a dvije odgojiteljice su pri kraju doškolovanja koje je financirala Sisačka biskupija. Vjerski sadržaji vezani su uglavnom uz ciklus liturgijske godine tijekom koje posebno obilježavamo Božićno i Uskrsno vrijeme te Anđele čuvare, Sv. Luciju, sv. Nikolu i dr. i to raznim prigodnim aktivnostima, zajedničkim druženjima i programom na svim razinama. U njima sudjelujemo svi: djeca, odgojitelji, roditelji, svi djelatnici vrtića i biskup Vlado te ostali djelatnici Biskupije, jer je Biskupija osnivač vrtića. Programi su raznovrsni i kreativni…bude pjesme, plesa, zatim su tu zajedničke radionice (Božicna i Uskrsna), hodočašća i sl.

Vrtić je odgojno – obrazovna ustanova smještena u lokalnoj zajednici s kojom, vjerujemo, neprestano surađujete. Možete li nam reći nešto više o načinima i sadržaju suradnje i kako biste ju ocijenili?

Mi kao ustanova surađujemo s mnogim društvenim čimbenicima tj. ustanovama u našoj lokalnoj zajednici, a i šire, koliko god je to moguće. Jako nam je važna ta suradnja, jer želimo biti aktivni članovi zajednice u kojoj živimo i djelujemo.
Izvrsna dvogodišnja suradnja traje s Osnovnom školom Sela, Župom sv. Marije Magdalene Sela, DVD – om Sela, Marijinom legijom Sela, Dječjim vrtićem Lekenik i ravnateljicom te ustanove s kojima organiziramo zajednička stručna usavršavanja djelatnika, posebno s katoličkim vrtićima u Zagrebu i drugima…
Naravno, sa Sisačkom biskupijom, Biskupom i Katehetskim uredom Sisačke biskupije, Biskupijskim Caritasom, Udrugom Betlehem.
Surađujemo i s Higijensko – epidemiološkom službom u Sisku, sa Zavodom za zapošljavanje u Sisku
Surađujemo s ugostiteljskom ustanovom „Trattoria“ iz Siska, zbog prehrane djece.
Lijepa je suradnja s „Malim mažoretkinjama“ iz Siska, sa sisačkom policijom povodom Dana policije za blagdan sv. Mihaela, sa „SIMOROM“ – RAZVOJNOM AGENCIJOM Sisačko – moslavačke županije te Sisačko-moslavačkom županijom koja financijski pomaže potrebe vrtića, jednokratnom godišnjom donacijom, što se tiče Didaktičkog materijala i opreme.
Jedino me žalosti pomanjkanje suradnje s gradom i gradskom upravom te s drugim ustanovama u gradu jer kao vrtić nismo prepoznati kao važan čimbenik u odgoju i obrazovanju te nas ne pozivaju na događanja vezana uz sudjelovanje drugih dječjih vrtića na manifestacijama u gradu Sisku. Ne sudjelujemo na „Cvjetnom korzu“, „Fašniku,( ne oslikavamo kuglice i pisanice povodom Božića i Uskrsa)…itd. Voljeli bismo da se to promijeni i nadamo se da će u budućnosti ta suradnja biti puno plodonosnija i kvalitetnija na obostrano zadovoljstvo.
S drugim navedenim ustanovama ostvarujemo izvrsnu suradnju.

Kakva su iskustva u suradnji s roditeljima i kako njih uključujete u život i rad vrtića?

Iskustva suradnje s roditeljima su jako pozitivna i zadovoljavajuća. Imamo svakodnevne i individualne razgovore s roditeljima, roditeljske sastanke, zajedničke kreativne radionice povodom Božića i Uskrsa, zajedno obilježavamo „Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje“, sv. Luciju i sv. Nikolu, Božić i Uskrs, Valentinovo, majčin i očev dan i „Dane sporta“ i sl.
Rado sudjeluju u nabavi i prikupljanju pedagoški neoblikovanog materijala i uređenju okoliša.

Nakon ove plemenite i hvale vrijedne nakane našega biskupa da osnuje vrtić ovdje u Selima prošle su gotovo dvije godine tijekom kojih ste ravnateljica vrtića. Kako se nosite s izazovima ovoga posla, odgovorna ste osoba za sve što se u vrtiću događa? Što Vam je najljepše u cijelom ovom poslu i Vašem pozivu?

Već sam spomenula da mi se na samom početku bilo relativno teže nositi s novim izazovima koje sa sobom donosi ravnateljska služba, dok uživam u radu s djecom jer sam odgojiteljica jako dugo i najveća mi je radost vidjeti nasmijano i radosno dječje lice koje jedva čeka doći u vrtić. Nema mi veće nagrade od zadovoljnog, samostalnog i sretnog djeteta. Osjećam tada da sam ispunila svoju odgojiteljsku i na neki način majčinsku ulogu. Odrekavši se, iz ljubavi prema Kristu, vlastita vidljivog potomstva postadoh duhovnom majkom mnogih koji su prošli kroz vrtiće u kojima sam, do sada, radila s ljubavlju i velikim entuzijazmom i koji su u život ponijeli kršćanske i katoličke vrijednosti koje su obogatile moj osobni i redovnički život i služenje. Uzor u ljubavi i nesebičnom darivanju za druge uvijek mi je bila naša Nebeska Majka Marija koja je tiho i nesebično služila ne samo svojoj užoj obitelji nego i široj obitelji – Crkvi i svim ljudima dobre volje. Ona je i zagovornica i ravnateljica ovog našeg vrtića, jer sam to Njoj već na samom početku povjerila i zamolila je da mi izmoli sve potrebne milosti u ovim dvjema službama. Sama bez Božje pomoći i njenog zagovora ne mogu, ali „sve mogu u onome koji me jača…“
Velika mi je radost bila ovdje u Sisku nakon toliko godina prisustvovati krštenju djece moje bivše djece – polaznika vrtića, a sada zrelih i odgovornih ljudi. Važno je sijati s ljubavlju, a Bog daje rast.
Molim Bezgrešnu Djevicu, zaštitnicu naše Zagrebačke Provincije, ali i cijele Sisačke biskupije, jer je ovaj narod štuje u mnogim crkvama i kapelama diljem Biskupije, da mi izmoli skromno i ponizno djetinje srce da bih mogla s ljubavlju služiti djeci, roditeljima i ovom našem malom kolektivu kojemu na kraju želim od srca zahvaliti na svoj požrtvovnosti, nesebičnosti i ljubavi koju su ugradili u rad i postojanje ove ustanove. Jako sam na njih ponosna i Bogu zahvalna za sve njih.
Posebna zahvala ide Gospodinu i našem dragom biskupu Vladi koji je poslušao glas Božji i poticaj da otvori ovaj prvi biskupijski vrtić „Svete Marije Magdalene“ vođen izričito željom da ovom ratom napaćenom i osiromašenom stanovništvu iziđe u susret. Znam da je to učinio iz velike ljubavi prema Bogu i bližnjima baš ovog kraja, jer je i sam bio prognanik i bez ičega te zna kako je živjeti u teškim materijalnim i socijalnim uvjetima. Hvala Mu što se s mnogo hrabrosti i odvažnosti odlučio uložiti u ovaj projekt vjerujući u Božju providnost i Njegovo vodstvo. Zahvaljujem i cijeloj Biskupiji, kao osnivaču ovog vrtića, jer živimo i djelujemo samo zahvaljujući sredstvima Biskupije koja su najvažnija, jer nas nitko drugi ne sufinancira.

Što biste poručili roditeljima budućih korisnika Vašega vrtića da biste ih potaknuli da upišu svoju djecu baš u ovaj vrtić?

Poručili bismo im da nastojimo i kao ustanova i pojedinci pružiti djeci prije svega neizmjernu ljubav i prihvaćanje jer je to temelj svega. Želimo pomoći roditeljima u cjelokupnom odgoju za moralne, kršćanske i društvene vrijednosti na obostrano zadovoljstvo. Želimo da ovo bude vrtić radosti, zajedništva i međusobnog pomaganja. Želimo da naša djeca steknu sva potrebna znanja i vještine potrebne u daljnjem životu te izrastu u moralne i odgovorne ljude koji će služiti svojim bližnjima i društvu u cjelini kako nas je Isus učio. Želimo im, od srca, da budu osobe koje će imati suosjećanja i ljubavi za svakog čovjeka i da izrastu u marljive i poštene ljude.

Foto: Siscia.hr