U četvrtak, 17. svibnja 2018. godine, u Gradskom muzeju Sisak održalo se posljednje predavanje u sklopu ciklusa predavanja „Šikljom kroz povijest“.

Predavanje „Sisački mornari u obrani Domovine“ održao je Ivica Valent, prof. povijesti i viši kustos Gradskog muzeja Sisak.

Sisak je grad okružen trima rijekama. Upravo su one život značile od prapovijesti do suvremenosti. Odigrale su ključnu ulogu ne samo u njegovom razvoju, već i u njegovoj vojnoj povijesti. Kako onoj starijoj, posebice za vrijeme bitke s Osmanlijama, tako i u novijoj, za vrijeme Domovinskog rata, rata za samostalnost Republike Hrvatske.

Na samim počecima stvaranja suverene države, u Sisku je u kolovozu 1991. godine, osnovana prva postrojba riječne i ratne mornarice u Republici Hrvatskoj. Jezgru Prvog mornaričkog odreda Zbora narodne garde Republike Hrvatske činili su dragovoljci djelatnici brodraskih tvrtki, prvenstveno mornari „Dunavskog Lloyda“ i Hidroputa, radnici riječno-remontnog brodogradilišta i Kapetanije Sisak te pridodani vojnici gardisti.

Prvi je opremljeni i patrolni brod Prvog mornaričkog odreda Zbora narodne garde – PB91 bio oklopljen i naoružan na Savi u Galdovu. Primarna zadaća postrojbe je bila čuvanje i održavanje strateških skelskih prijelaza preko rijeke Save, ali i protuzrakoplovna zaštita istih.

Postrojba je bila opremljena do kraja 1991. godine s još dva broda koja su dobila nazive PB92 i PB93, a svečana prisega pripadnika postrojbe položena je 26. siječnja 1992. godine na prostoru ispred malog Kaptola.


Izvor: Šikljom kroz povijest grada, zbornik sažetaka ciklusa predavanja