Hrvatska će ove godine onima koji su prošle godine preplatili porez na dohodak i prirez vratiti oko dvije milijarde kuna, čak 800 milijuna više nego prošle godine, a najveći povrat dobit će mladi.

Problem je nešto drugo. Razlog tomu su Izmjene zakona prema kojem je mladima do 30 godina umanjena obveza plaćanja poreza na dohodak – oni do 25 godina će dobiti 100-postotni povrat poreza na dohodak i prireza koji ide do 23.000 kuna, a mladi između 26 i 30 godina plaćaju polovicu poreza na dohodak.
Osim toga, prijava mladih se neće morati podnositi Poreznoj upravi, no oni koji će to htjeti, moći će do 1. ožujka. Pravo na povrat poreza na dohodak ostvariti će oko 300.000 mladih radnika, što će državu koštati oko 700 milijuna kuna, sve zbog toga što se radi o jednoj od demografskih mjera donesenih prošle godine kako bi se umanjile posljedice koronakrize i smanjilo iseljavanje mladih. Što je osoba starija, to može očekivati manji povrat poreza i obratno, napominje Jasna Vuk iz RRIF Visoke škole za financijski menadžment, a prema računicama, osoba do 25 godina čija je neto plaća prošle godine iznosila 8.000 kuna (13.700 kuna bruto), ostvarit će povrat poreza od 19.000 kuna.

Mladi neće morati podnositi prijavu Poreznoj upravi, kao ni najveći dio zaposlenika, već će to na temelju podataka kojima raspolažu napraviti Uprava. U Poreznoj upravi također ističu kako je podnošenje porezne prijave obveza onih koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, samostalnih zanimanja i poljopriprednika, ako vode poslovne knjige, ali i pomoraca na stranim brodovima.
Takvu je prijavu prošle godine podnijelo 71.000 građana, a očekuju iste brojke i ove godine.

Rok za podnošenje zahtjeva je 1.ožujka, uvažavajući i ponedjeljak, a prijave se mogu podnijeti i online obrascem.
Povrati se, kako je najavljeno, očekuju oko kolovoza ove godine.

Izvor: poslovni .hr