Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Ivan Celjak prisustvovali su danas u Topuskom potpisivanju Ugovora za projekt Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način.

Ugovor su u županijskoj ustanovi Lječilište Topusko potpisali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Dragan Jelić i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler.

Ukupna vrijednost projekta je 27,5 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva odobrena iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 17,2 milijuna eura.

„Posebno sam se veselila ovom projektu jer znam koliko znači za ovaj cijeli kraj, za predivnu Sisačko-moslavačku županiju. Kraj bogat s termalnim vodama, vodama koje imaju istu kvalitetu već preko 200 godina, toplice koje su posjećivali naš ban Jelačić sa suprugom, toplice koje imaju dugogodišnju tradiciju. Bitno je za naglasiti kako se radi o bespovratnim sredstvima te kako je ovo prvi puta da su se sredstva za takva ulaganja uopće osigurala, i zato sam posebno ponosna da je u ovoj grupi najveći iznos sredstava, 17,2 milijuna eura, dodijeljen upravo za Sisačko-moslavačku županiju, za projekt Lječilišta Topusko“, rekla je ministrica Brnjac.

Povećanje kvalitete i atraktivnosti destinacije Topusko

Projekt Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način ima za cilj povećanje kvalitete i atraktivnosti destinacije Topusko kroz obnovu hotelskog kompleksa i uvođenje novih wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja. Ujedno, najveći je ovo županijski projekt u području turizma Sisačko-moslavačke županije.

„Danas je povijesni dan za Topusko, jer ovo je ostvarenje cjeloživotnog sna za sve Topličanke i Topličane, ali i za cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Već nekoliko desetljeća slušamo o potrebi rekonstrukcije bazena i o novim sadržajima ovdje u Topuskom i sada se to napokon i ostvaruje zahvaljujući Vladi RH. Sadržaj koji ćemo imati ovdje u Topuskom jamči dolazak i povratak turista zbog kvalitete i atraktivnosti i sigurni smo da ćemo realizacijom ovog projekta postići onaj cilj koji smo zacrtali, a to je da Topusko postane središte kontinentalnog turizma ovog dijela Hrvatske“, rekao je župan Celjak.

Ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler rekao je kako su proteklih godina učinjeni mnogi zakonodavni koraci koji su omogućili razvoj Topuskog i korištenje termalne vode u energetske svrhe.

„Europska unija nije prije financirala zdravstveni turizam i ovo je sada stvarno presedan kojeg smo iskoristili zahvaljujući Vladi RH koja je to omogućila”, rekao je Mosler.

Sisačko-moslavačka županija jedan od najboljih korisnika EU fondova

Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a istaknuo je kako je Sisačko-moslavačka županija jedna od najboljih županija po korištenju sredstava iz europskih fondova.

„Sisačko-moslavačka županija jako dobro koristi europska sredstva. Potpisano je preko 41 milijun eura ugovora samo iz NPOO-a i kad zbrojimo sredstva koja su potrošili iz OPKK-a u prošlom razdoblju, ova je Županija iskoristila 132 milijuna eura za čak 184 projekta“, rekao je Jelić.

Svim sudionicima ovog projekta čestitao je potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i istaknuo kako će sredstva koja se dodjeljuju temeljem danas potpisanog ugovora biti upamćena kao jedna od najvećih investicija na području Topuskog.

Nakon završetka projekta kapacitet hotela Lječilišta Topusko iznosit će 302 ležaja raspoređenih unutar 175 smještajnih jedinica od kojih su 112 dvokrevetne sobe, 54 jednokrevetne sobe, 5 hotelskih apartmana te 4 pristupačne sobe. Uredit će se i prostori za dodatne sadržaje u skladu s trendovima razvoja wellness turizma koji raste brzinom od 6,5 % godišnje.

Projekt će trajati 40 mjeseci, a uvođenjem zelenih i digitalnih elemenata, Topusko će dobiti turizam visoke dodane vrijednosti kao i održiv, inovativan i otporan turizam.