HBOR je uveo posebne pogodnosti za kreditiranje poslovnih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije: kamatne stope od 0,8% za investicije i 0,3% za obrtna sredstva, ukinute naknade, smanjene zahtjeve za instrumentima osiguranja te izravno kreditiranje obrtnih sredstava u iznosu većem od 100 tisuća eura.

HBOR je uveo posebne pogodnosti po programima kreditiranja Investicije privatnog sektora, Investicije javnog sektora i Obrtna sredstva kojima je omogućio povoljnije kreditiranje subjekata koji posluju ili će poslovati na području Sisačko-moslavačke županije u cilju brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostavljanja redovnog poslovanja te poticanja gospodarskog razvitka na ovom području. Zahtjeve za povoljnije uvjete kreditiranja poslovni subjekti s našeg područja već su mogli podnositi i ranije HBOR-u.

Kreditiranje 100% vrijednosti investicije uz kamatnu stopu od 0,8%

Privatni i javni poslovni subjekti na području Sisačko-moslavačke županije svoje investicije HBOR-ovim sredstvima mogu financirati uz kamatnu stopu u visini od 1% godišnje bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita. Za kreditiranje investicija malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina kamatna stopa može biti dodatno snižena te iznositi 0,8%.
Za privatne, kao i za javne poslovne subjekte, omogućeno je kreditiranje 100% predračunske vrijednosti investicije uključujući i PDV, pri čemu je omogućena refundacija za ulaganja provedena nakon potresa (po redovnim uvjetima programa Investicije privatnog sektora u pravilu se ne može odobriti kredit viši od 75% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a). Krediti se, ovisno o namjeni, mogu odobriti na rok do 17 godina uključujući i poček do 4 godine, odnosno do 5 godina za podizanje trajnih nasada.

Krediti za obrtna sredstva uz kamatnu stopu od 0,3%

Odobrenje kredita za obrtna sredstva poslovnim subjektima na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je uz kamatnu stopu od 0,5% bez gore navedenih naknada. Kamatna stopa za male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju osobe do 30 godina također može biti dodatno snižena te iznositi 0,3%.
Za kredite iznosa većeg od 100 tisuća eura omogućeno je izravno kreditiranje što znači da se zahtjev za kredit i pripadajuća dokumentacija podnose HBOR-u (po redovnim uvjetima programa Obrtna sredstva izravno je odobrenje moguće za kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna). Kako bi se dodatno olakšao pristup kreditnim sredstvima za likvidnost, minimalno pokriće kredita instrumentima osiguranja smanjeno je na 70% (po redovnim uvjetima pokriće iznosi minimalno 100%). Krediti za oporavak poljoprivrednih djelatnosti iznosa do 200 tisuća eura odobravat će se samo uz mjenice i zadužnice klijenta i vlasnika ili povezanih osoba.

Izvor: hbor.hr
Foto: pixabay.com