U Sisku pokrenuta Akcija 3D izrade maski


Velika većina naših građana, ali i ostatka Hrvatske prati gotovo svakodnevno na portalima i društvenim mrežama vijesti o koronavirusu. Uz redovito praćenje stranih ali i domaćih medija, jučer nam je na društvenoj mreži Facebook pažnju privukla jedna pozitivna akcija, jednostavno nazvana #UjedinjeniProtivKoronavirusa.

Ovu, zaista hvalevrijednu akciju, pokrenuo je Ivan Celjak kao volonter s nekoliko sugrađana. Jučer je na društvenim mrežama uputio poziv svim fizičkim i pravnim osobama koje posjeduju 3D printere da po javno dostupnom nacrtu izrade konstrukciju koja će držati „foliju“. Kako saznajemo iz poziva, jučer je osmišljena i još jedna maska koja bi mogla pomoći djelatnicima u zdravstvenom sustavu u njihovu svakodnevnom poslu tijekom pandemije.

Tijekom dana objavu je podijelilo više od 250 korisnika Facebooka.

Potaknuti ohrabrujućim komentarima na objavu i velikim odazivom Siščana koji su pokazali veliko srce i razumijevanje za osoblje sisačke bolnice, nastavili smo pratiti razvoj situacije i na današnji dan.
Saznali smo kako su maske koje su izrađene do kraja jučerašnjeg dana jutros dostavljene sisačkoj Bolnici, Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.

Važno je istaknuti kako su ovu Akciju prepoznale i podržale i neke od pravnih osoba: PISAK, Tehnička škola Sisak, PISMO Novska te brojni volonteri, „mali ljudi koji čine velike stvari“ kako ih je nazvao sam Ivan Celjak.
Akcija se nastavlja, a gospodina Celjaka smo zamolili za izjavu. Međutim, nije želio; zamolio nas je da napišemo članak o herojima, o ljudima koji rade u zdravstvenim ustanovama, o ljudima koji rade u trgovačkim centrima, o ljudima koji se žrtvuju i koji su svakodnevno izloženi ovom virusu te odvojeni od svojih obitelji. Iz njegove molbe iščitava se velika zahvalnost prema njima.

Mi ćemo stoga nastaviti pratiti pozitivne priče koje su nam svima zaista prijeko potrebne ovih dana, a Vas, drage čitatelje, pozivamo da nam se javite s njima.