Prošle subote, 16. ožujka, u Petrinji je održana 6. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva „Naše kolo veselo“ u ogranizaciji POU Hrvatski dom Petrinja i FA „Petrinjčica“. Na smotri su nastupila djeca s područja grada Petrinje, ali i njihovi gosti.

Među sudionicima bili su i mladi članovi KUD – a „Donja Posavina“ Gušće, koji su se Petrinjcima i svim sudionicima smotre predstavili desetominutnim programom posavskih plesova i pjesama: Zvjezdice Danice, Seljančice malena, Ja sam sirota, Hopa – cupa skoči, Ja posijah repu, Staro sito i Šetajuće kolo.
Njih trideset, u dobi od 4 do 14 godina, odjeveni u izvorne narodne nošnje Donje Posavine, stare i po nekoliko desetljeća bili su zapaženi i na ovom nastupu.
Važno je istaknuti kako će KUD iz Gušća uskoro imati i svoje male tamburaše, oni vrijedno vježbaju kako bi što prije postali potpora svojim plesačima.
KUD „Donja Posavina“ iz Gušća očekuju i drugi nastupi. Pripremaju se za nastupe na smotrama u Sunji, Kutini i šire po županiji, ali i izvan nje.
U današnje vrijeme, kada mlade ljude nije jednostavno motivirati i okupiti u ovakva društva, primjer iz Gušća daje nadu kako je pred našim folklorom svijetla budućnost i kako djeca, već u ranoj dobi, prepoznaju vrijednost čuvanja tradicije i običaja svoga zavičaja.

Foto: KUD “Donja Posavina” Gušće