Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, načelnicu Općine Jasenovac Mariju Mačković i druge goste nazočio je u srijedu, 21. prosinca 2022. godine, svečanom otvorenju vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom u Jasenovcu.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom realiziran je kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020. godine, a vrijednost projekta je nešto manja od 5,5 milijuna kuna.

Ovim projektom rekonstruiran je, opremljen i stavljen u funkciju vatrogasni dom i kulturni centar javne i društvene namjene ukupne bruto površine 553 m2. Prizemlje zgrade koristit će se za vozila i opremu kojom se služe vatrogasci DVD-a Jasenovac, a kat je predviđen za kulturne potrebe stanovnika i rad različitih udruga koje će ovdje imati prostor za razne manifestacije, probe, edukacije i druge aktivnosti. Ovaj je vatrogasni dom bio oštećen za vrijeme Domovinskog rata te do sada nije potpuno obnavljan.

Realizacija projekta posebno je značajna za unapređenje vatrogastva na području općine Jasenovac na kojemu djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih je DVD Jasenovac najaktivnije i najopremljenije društvo.

“Ovaj cjelovito obnovljeni dom, koji nije obnavljan od vremena Domovinskog rata, posebno je značajan za kvalitetu rada naših vatrogasaca, jer oni, naši heroji u miru, prije svega brinu o našim životima, našoj imovini, i potrebno im je osigurati kvalitetne uvjete za rad,” istaknuo je župan Celjak.

Obnova vatrogasnog doma i uređenje kulturnog centra samo su neka od ulaganja na području općine Jasenovac.

“S Hrvatskim vodama iznašli smo rješenja vezana uz sustav obrane od poplava, oni će u narednom financijskom razdoblju 2021.-2027. u unapređenje sustava uložiti oko 200 milijuna kuna, a važno je istaknuti kako će upravo u Jasenovcu biti logistički centar Hrvatskih voda,” podsjetio je župan Celjak.

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnog centra primjer je dobre suradnje Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH, odnosno Ministarstva, te zajedničkih nastojanja da se svi krajevi jednako razvijaju i iskoriste svoju priliku za napredak.