Neposredno iza nevremena koje je pogodilo Sisačko-moslavačku županiju, na području Popovače, Kutine, Novske, Lipovljana, Gračenice i Volodera, zaprimljeno je oko 500 dojava nakon nevremena, a u intervencijama je sudjelovalo 96 vatrogasaca s 32 vatrogasna vozila iz 19 vatrogasnih postrojbi.

Radilo se intervencijama na kućama, uz uporabu visinskih vozila, te o intervencijama na tlu.

U ispomoći vatrogascima došli su članovi Javnih vatrogasnih postrojbi Varaždin i Daruvar.

Župan Ivan Celjak na sjednici Stožera civilne zaštite SMŽ koju je sazvao u Popovači, odmah poslije olujnog nevremena, okupio je predstavnike gradova i općina stradalih područja i predstavnike službi koje rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Župan je i noćas na terenu do 2 ujutro, obilazio sa službama i stanovništvom pogođena područja gradova Popovače, Kutine i Novske, te općina Lipovljani i Jasenovac.

Najveći problem na terenu, uz oštećene stambene, gospodarske i objekte javne namjene predstavlja nedostatak el.energije, internetske i mobilne mreže što otežava komunikaciju i radove na sanaciji šteta, a također predstavlja i potencijalnu smetnju u opskrbi domaćinstava vodom.

Kako je istaknuto na terenu, radnici HEP-a su danonoćno na terenu, kao i vatrogasne ekipe, štete su ogromne, prema procjenama HEP-a 25.000 domaćinstava je ostalo bez električne energije i to je do sada najveći takav prekid električnog sustava.

U sanaciju šteta uključene su i Hrvatske šume, budući je preduvjet za popravak visoko i nisko naponske mreže, uklanjanje velike količine srušenih stabala koja su uništila i oštetila električnu mrežu i onemogućila intervencije.

Na jutrošnjem stožeru kojeg je ponovo sazvao župan Celjak u Popovači, dogovorena je dinamika radova kako bi se stanovnicima što prije osigurala opskrba električnom energijom, te je utvrđena potreba za agregatima po općinama i gradovima koji će se podijeliti preko zapovjednika VZ SMŽ tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Župan će sukladno dostavljenim zahtjevima gradova i općina, donijeti Odluku o proglašenju prirodne nepogode.

Isto tako sanaciju šteta potrebno je provoditi na visokim objektima, te je župan zatražio pomoć iz Janafa u osiguranju krana kako bi se mogli odraditi radovi na sanaciji šteta na tornjevima sakralnih objekata u Novskoj, Lipovljanima, Popovači i Velikoj Ludini.

Situacija je složena u općini Lipovljani jer tamo gotovo najveći dio stanovništva nema struju.

Na terenu su velike potrebe za vatrogascima, radnicima HEP-a, koji rade već 3. dan bez prekida te su osigurane dodatne ekipe HEP-a iz Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, N.Gradiške i Rijeke.