Blagdan svetog Ilije proroka proslavljen je u četvrtak, 20. srpnja u istoimenoj filijalnoj crkvi u Tušiloviću svetom misom koju je predvodio biskup Vlado Košić. Na početku mise biskupa je pozdravio župnik iz Vojnića, čija je Tušilović filijala, fra Ivo Bošnjak, zahvalivši mu na dolasku. S biskupom su, uz župnika, koncelebrirali i fra Marko Hrgota, župnik iz Gvozda i don Ivan Borić, policijski kapelan PU sisačko-moslavačke. U narodnim nošnjama sudjelovali su vjernici iz Tušilovića, Nikšića kod Slunja i Paklareva iz BiH.

U svojoj homiliji biskup je naglasio kako je prorok Ilija bio hrabar svjedok vjere u pravoga Boga te se protivio štovanju krivih bogova i zato bio progonjen. „I danas nam treba takvih hrabrih proroka, a na to smo pozvani svi mi“, ustvrdio je biskup pozivajući da se odupremo štovanju krivih tj. nepostojećih bogova koji zavode ljude.
Sveti je Ilija zaštitnik Bosne i Hercegovine te je biskup pozvao na molitvu za naše Hrvate katolike u BiH, da ostanu u svojoj djedovini i da svjedoče Isusa Krista jedinog spasitelja svijeta.

Poslije svete mise pred crkvom članovi HKUD-a „Sveti Ante“ iz Tušilovića, KUD-a „Sveti Mihovil“ iz Nikšića i IFD-a „Paklarevo“ izveli su niz narodnih pjesama i plesova.


(SV)