Sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća održana je u subotu, 21. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. On je i na početku pozdravio sve okupljene, a posebno gušću psihoterapeutkinju Maju Jakšić koja je održala predavanje na temu „Služenje – radost ili bremen“. U svom uvodu biskup je poručio i kako je tema služenja nešto o čemu kao kršćani moramo uvijek razmišljati, a i svakako jedan od ciljeva aktualne Sinode, kako biskupijske tako i opće.

U svom predavanju gđa. Jakšić, osvrnuvši se na Sveto pismo, ustvrdila je i kako je služenje s radošću modus operandi svakog vjernika i nije samo stvar djelovanja već stvar stava koji moramo izgraditi te koji predstavlja našu kršćansku dužnost. „Služenje s radošću je duboko kontraintuitivno i izaziva našu logiku jer nas poziva na radost u služenju bez obzira na naše emocionalno stanje i bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Služenje s radošću za nas vjernike ne znači kreiranje nekih štetnih obrambenih mehanizama poput potiskivanja, ignoriranja ili izbjegavanja teškoća. Mi te probleme itekako vidimo, ali usprkos tome zauzimamo taj stav. A zašto? Jer imamo vjeru u Božji plan i jer vjeru da postoji nešto puno važnije od nas samih, vjeru u Božju mudrost“, rekla je između ostalog Jakšić poručivši kako je Krist jedina prava mjera za služenje.

U drugom dijelu tajnik Sinode Sisačke biskupije Ivan Petrović zahvalio je svima koji su se uključili u Sinodalni hod sisačke Crkve te je izvijestio o do sada učinjenim koracima. Predstavio je i 5 glavnih tematskih cjelina koje su oblikovane prema prijedlozima pristiglima kroz obrađene kateheze u župama i prijedlozima pojedinaca. Petrović je istaknuo kako je upravo 10 pripremnih kateheza uvelike pomoglo oblikovanju cjelina i pokazalo u kojem smjeru bi Sinoda trebala ići.

Na kraju, biskup Košić je izvijestio o daljnjem hodogramu Sinode izrazivši svoje zadovoljstvo kvalitetom pristiglih prijedloga. Biskup je dao poseban osvrt na izbor članova i zasjedanja te istaknuo kako će svi članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća biti imenovani i članovima Sinode, a uz njih u bit će imenovano još pedesetak vjernika i svećenika kako bi se pokrio svaki aspekt života sisačke Crkve.

(SV)