Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak otvorio je danas u Hotelu Panonija u Sisku regionalnu konferenciju „Obnovljiva energija za održivi razvoj“.

Konferenciju je organizirala Županijska komora Sisak u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, Županijskom komorom Karlovac, Komorom Zagreb i Sektorom za industriju i održivi razvoj, a u cilju poticanja dijaloga o važnosti primjene obnovljivih izvora energije u provođenju zelene tranzicije.

„Današnjom konferencijom želimo potaknuti regionalne kapacitete održivog razvoja i projekte obnovljivih izvora energije. Hrvatska gospodarska komora i njezino Udruženje obnovljivih izvora energije predano rade na maksimalnom iskorištavanju tog potencijala. Koncept energetskog razvoja Hrvatske mora se temeljiti na novim čistim tehnologijama, inovacijama i istraživanjima radi kvalitete života građana i transformacije gospodarstva“ – izjavila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj.

Konferencija, koja je okupila sudionike iz cijele Hrvatske, tematski je bila podijeljena u nekoliko panela na kojima se govorilo o prilikama i financijskoj podršci zelenoj tranziciji te primjeni obnovljivih izvora energije, odnosno sunčeve energije, zelenog vodika, energije vjetra i geotermalne energije.

POTENCIJALI NA PODRUČJU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Obnovljivi izvori energije pružaju jedinstvenu mogućnost investicija i razvoja regija diljem Hrvatske, a na području Sisačko-moslavačke županije u narednom razdoblju upravo u tom području planirana su velika ulaganja.

„Sisačko-moslavačka županija je trenutno u postupku izmjene Prostornog plana čime ćemo omogućiti gradnju 20 sunčanih elektrana na području županije, a prema podacima s kojima raspolažemo u planu je gradnja i oko 5 elektrana u poslovnim zonama. Želimo pratiti razvoj u Hrvatskoj i osigurati održivi razvoj, ali i biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. Osim sunčeve energije, za Sisačko-moslavačku županiju značajna je geotermalna energija. Tu se svakako ističe Topusko gdje geotermalnom vodom grijemo cijeli sustav Lječilišta Topusko i Top Termi, zgrade škole i općine te dvije stambene zgrade“ – istaknuo je župan Celjak.

U posljednjih nekoliko godina geotermalni projekti postaju ključna komponenta zelene tranzicije, a svi gradovi koji imaju dokazan geotermalni potencijal imaju priliku postati pametni termalni gradovi, poput Topuskog. Na području općine Topusko provodi se nekoliko projekata od kojih se svakako ističu „Topusko pametni termalni grad“ i „REWARDheat“ koji uključuju proširenja i sanaciju toplovodne mreže, korištenje geotermalne vode u energetske svrhe, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

„Za našu županiju je izuzetno važno provoditi projekte koji će osigurati neovisnu dobavu energenata iz obnovljivih izvora energije. Drago mi je da postoji toliko interesa i najavljenih budućih investicija na području naše županije, jer obnovljivi izvori energije nisu samo naša budućnost, već naša sadašnjost“ – zaključio je župan Celjak.