U četvrtak, 27. listopada 2022. g. održana je 12. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Na samom početku, prije aktualnog sata sjednice, većinom glasova usvojen je prijedlog o podnošenju izvješća o tijeku radova potresom oštećenih objekata u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije koji su bili predmetom obilaska vijećnika tijekom 11. tematske sjednice Županijske skupštine.

Pregled stanja o objektima obnove podnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU Darjan Vlahov.

Na dnevnom redu nalazile su se vrlo važne odluke vezane uz pokretanje postupka obnove objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području, kao i izvješća o radu i financijskom poslovanju bolnica, lječilišta, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu, domova za starije i nemoćne te rada svih onih službi ključnih u svakodnevnom životu stanovnika naše županije.

Oporbeni vijećnici, koji se nisu odazvali pozivu na prošlotjednu terensku sjednicu na temu obnove, čije sazivanje su inicirali, napustili su i današnju sjednicu Županijske skupštine i to tijekom iznošenja statusa gradilišta koji su trenutno apsolutni prioritet Sisačko-moslavačke županije, što dokazuje i činjenica kako je Sisačko-moslavačka županija do sada obnovila 41 objekt iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, a trenutno je otvoreno još 40 gradilišta.

Vijećnici županijske skupštine koji su sudjelovali u radu sjednice, posebno su istaknuli važnost osiguravanja sredstava za obnovu javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području. Budući vatrogasni domovi nisu prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske osigurala je 40 milijuna kuna koje će biti dodijeljene Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, župan Ivan Celjak obratio se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u osiguranju sredstava za saniranje posljedica štete nastale na vatrogasnim objektima nakon potresa budući su vatrogasci to županu istaknuli kao najveći problem. Sisačko-moslavačka županija, kao operativno tijelo koje provodi obnovu objekata iz svoje nadležnosti, preuzela je inicijativu i u području obnove vatrogasnih objekata.

Sisačko-moslavačka županija ograđuje se od današnjeg istupa pojedinih vijećnika oporbe koji su iznijeli laži i izrekli uvrede prisutnima na sjednici.

Sisačko-moslavačka županija podržava istup službenika usmjeren prema dijelu oporbe, a u kojemu su upozorili na nedopustivo javno vrijeđanje službenika, pročelnika, ravnatelja i zaposlenika županijskih ustanova, bilo u zdravstvu, socijalnoj skrbi ili obrazovanju, koji uz svoj redovan posao marljivo rade i na poslovima obnove. Nedopustivo je u političkom prostoru manipulirati procesom obnove i vrijeđati ljude koji su sudjelovali na sjednici u okviru svog radnog mjesta, koji su ionako već maksimalno opterećeni poslovima, o čemu svjedoči 41 završeno i 40 novootvorenih gradilišta.