Dana 28.9.2022. u organizaciji UHDDR. O. Budaševo i Udruge ratnih veterana 57 SAMB-a Marijan Celjak obilježena je 27. godišnjica smrtnog stradavanja hrvatskog dragovoljca, zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a I 57. Brigade HV-a bojnika Marijana Šokčevića Šokca, uz svečano otkrivanje novog spomen obilježja na mjestu stradavanja u Hrvatskoj Kostajnici.

Obitelj, supruga Sanja, sin Domagoj, snaha Kristina i unuke Gabriela i Magdalena, prijatelji, hrvatski dragovoljci, branitelji, djeca i odrasli članovi Udruge „Radost“ Budaševo te uzvanici okupili su se na Trgu Marijana Šokčevića u Budaševu kod spomenika hrvatskim braniteljima gdje su paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i molitvom za Marijana Šokčevića te sve poginule i preminule hrvatske branitelje odali dužnu počast Marijanu, ali i svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Odavanju počasti kao i u daljnjem tijeku obilježavanja pridružili su se izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanstvo grada Siska predvođeno zamjenikom gradonačelnice Marko Kričkom, predstavnici M.O. Budaševo, predstavnici udruga proizišlih iz Domovisnog rata, UHDDR Budaševo, Udruge ratnih veterana 57 samba Marijan Celjak, UHDDR županije Sisačko-moslavačke , UHDDR grada Siska, UHDDR Mato Barić Komarevo, Udruga dragovoljaca domovinskog rata 1990 Galdovo, Udruga hrvatkih branitelja domovinskog rata policije SMŽ, Udruga ratnih veterana veterani domovinskog rata grada Petrinje , UHDDR Peteranec, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ, predstavnici Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“.

Molitvu kod spomenika braniteljima predvodio je župnik Župe bl. Ajozija Stepinca u Budaševu velečasni Krešimir Bulić.

Nakon odavanje počasti za sve branitelje kod spomenika u Budaševu odana je počast uz molitvu i polaganje cvijeća i svijeća na grobu Marijana Šokčevića – Šokca na groblju Viktorovac u Sisku.

Uzvanici, djeca i vodstvo Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo obišli su spomen sobu u Komarevu i upoznali se s događanjima u Domovinskom ratu i herojima Domovine.

Na inicijativu Udruge ratnih veterana 57 SAMBa „Marijan Celjak“ i UHDDR T.O. Budaševo uz veliku pomoć grada Hratske Kostajnice i gradonačelnika Dalibora Biščana, ove godine je napravljeno dostojanstveno spomen obilježje Marijanu Šokčeviću koje je svečano otkriveno uz prisustvo i prigodno obraćanje gradonačelnika Dalibora Biščana te državnog tajnika Špire Janovića. Govorom zahvale prisutnima se obratio Domagoj Šokčević, sin Marijana Šokčevića.
Spomenik je blagoslovio velečasni Krešimir Bulić.

Nakon otkrivanja spomenika, svi zajedno obišli su spomen obilježje Gordanu Ledereru na Čukur brdu.

U crkvi bl. Alojzija Stepinca u Budaševu, velečastni Krešimir Bulić predvodio je misu zadušnicu za Marijana Šokčevića Šokca.

Ove godine održana je i 3.memorijalna utrka od Budaševa do groba Marijana Šokčeviće u organizaciji UHDDR Budaševo i Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“.

Na kraju dana podijeljene su zahvalnice i nagrade djeci za najbolje likovne i literarne radove na natječaju „Heroji Budaševa u vihoru Domovinskog rata“ u organizaciji Udruge za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo.

UHDDR. T. O. Budaševo, Udruga „Radost“ i obitelj Šokčević zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji i svojim prisustvom uveličali obilježavanje tužne, ali ponosne obljetnice.