U svijetu se drugog travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Jeste li znali da je poremećaj iz spektra autizma(ASD) 4,3 puta češći kod dječaka nego kod djevojčica? To je zato što djevojčice “često ostaju nedijagnosticirane jer ne odgovaraju stereotipima autizma i maskiraju simptome bolje od dječaka”. Nema boljeg načina za proslavu ovog dana od osvještavanja karakteristika ljudi s ovim stanjem i kako svi mi možemo učiniti bolje kako bismo povećali vlastito razumijevanje i promovirali dobrotu.

Poremećaj spektra autizma razvojni je poremećaj koji karakteriziraju ponašanja i komunikacijske naklonosti koje utječu na čovjekovu sposobnost snalaženja u socijalnim interakcijama, a također uzrokuje ponavljajuće i ograničeno ponašanje.Prvo povijesno pojavljivanje riječi “autizam” dogodilo se 1911. godine od strane psihijatra Eugena Bleulera, koji je tim terminom opisao specifičnu skupinu simptoma koji su jednostavnim simptomima shizofrenije smatrani ekstremnim socijalnim povlačenjem.

Tim redoslijedom bilo je to 1943. godine, kada je dječji psihijatar dr. Leo Kanner u svom članku “Autistične smetnje afektivnog kontakta” okarakterizirao autizam kao socijalni i emocionalni poremećaj, a 1944. godine Hans Asperger objavio je svoj “Članak o psihopatologiji o autizmu”, gdje je opisao autizam kao poremećaj djece normalne inteligencije koja imaju poteškoće u socijalnim i komunikacijskim vještinama. Ovi su članci važan doprinos istraživanjima koja su pomogla klasificirati autizam kao poremećaj odvojen od shizofrenije 1980. Kontinuiranim istraživanjem i istraživanjem autizma, Svjetski dan svjesnosti o autizmu “Generalna skupština Ujedinjenih naroda” o “Rezoluciji 62/139” odredio je 2. travnja svake godine i usvojio ga 18. prosinca 2007., kako bi potaknuo države članice na akcija za podizanje svijesti o osobama s poremećajima iz autističnog spektra i podrška istraživanju u pronalaženju novih načina za poboljšanje wellnessa i inkluzije.

Konačno, pojam autizma kao spektra razvilo je 2013. godine „Američko psihijatrijsko udruženje“ u petom izdanju „Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje“ kombinirajući sve potkategorije autizma i srodnih stanja u jednu jedinstvenu kategoriju, uključujući različite osobine, težina i prikaz simptoma.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay