Pozitivna energija i osmjesi na licima posjetitelja ovogodišnjeg „Kirvaja s daškom“ prošlosti pravi su pokazatelj koliko su i stari i mladi bili oduševljeni programom koji su im Novljani ove godine pripremili. Vikend program manifestacije Lukovo u Novskoj održan je u gradskom parku koji je jedva bio dovoljan za sve pristigle posjetitelje željne pogledati mini staru Novsku i život koji su nekada u njoj vodili stari Novljani. Velika pozornica osim što je prikazivala pripremljene skečeve, bila je i interaktivna pa je svakog uvela u svijet s kraja 19. stoljeća.

Stazama parka šetali su tako istaknuti Novljani svoga doba, vlasnici hotela Adalbert i Emilija Knopp, župnik Luka Ilić Oriovčanin, ali i “običan puk” koji je prikazao svoju svakodnevicu. Parkom su se čuli zvuci tamburica, pjevale su se slavonske pjesma, čuli su se zvuci čekića po nakovnju dok je kovač kovao starinsko oruđe, djeca u starinskoj školi učila su slova, održavala se lutkarska predstava i animacija za djecu, u salonu hotela plesala se quadrilla u starinskim opravama, a točku na i donijeli su mirisi fiša i gulaša koji su se dijelili posjetiteljima. Najposjećeniji bio je pritvor žandarmerije koja je sve neposlušne u njega spremala, a najčešće gataru Želju koja je prolaznicima predviđala budućnost. Do vrhunca je manifestaciju doveo prikaz svatovskih običaja koji su predvodili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje.

U programu je sudjelovalo preko 300 volontera, a posjetitelji su u Novsku dolazili iz svih krajeva, najviše iz Zagreba i Zagrebačke županije. “Ovogodišnja manifestacija Lukovo u Novskoj nadmašila je sva očekivanja! Zadovoljni smo i ponosni, ali i zahvalni svim volonterima, udrugama, ustanovama i tvrtkama kao i sponzorima, te svima koji su sudjelovali na bilo koji način. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće,” rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Ivana Matanović.

Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš zahvalila je svim gostima na dolasku kao i svima angažiranima na provedbi. „Ljubav prema Novskoj osjetila se kod svih sudionika, to nam je svima na ponos, i zbog toga vjerujem da ćemo i iduće godine pripremiti odličan provod!“, poručila je Kušmiš.

Novska je prethodnih dana ugostila i brojne glazbene zvijezde. Plesalo se i pjevalo uz Jaquesa Houdeka, Gazde, Ceciliju, Šliper bend, ali rock sastave Stela i kometi, te Cry Babies.