Topliji dani i otvorene terase kafića nas svakodnevno mame van. No, osim druženja, lijepo vrijeme možemo iskoristiti i za vraćanje našeg organizma u top formu nakon pomalo „lijene“ zime. Svi oni koji zaziru od zatvorenih teretana, dizanja utega i prisilnih tjelovježbi – ovo je članak za vas!

Proteklih nekoliko godina hodanje je postalo alternativa fizičkoj aktivnosti jer je to zapravo naša svakodnevna navika koju često ne iskorištavamo maksimalno. Postizanje određenog broja koraka tijekom dana i razni izazovi hodanja uvelike doprinose poboljšanju dnevne fizičke aktivnosti, ali je to ujedno i dostupan i vrlo jednostavan način da uz kontrolirani unos kalorija, izgubimo kilograme.

Donosimo vam savjete kako hodanje uspješno uklopiti u svoju dnevnu rutinu i iskoristiti sve njegove prednosti.

1. Postavite vlastiti cilj

Ključno je kod svake fizičke aktivnosti postaviti određeni cilj. Fitness treneri savjetuju da je tijekom dana optimalno prehodati 12 000-15 000 koraka. Iako vam ova brojka zasigurno djeluje previše, imajte na umu da ona obuhvaća apsolutno sve i jedan korak koji napravite tijekom dana. Za početak je bitno pokrenuti se s mjesta, a nakon toga možete s vremenom postepeno povećavati broj koraka koji propješačite kroz dan.

2. Pronađite “frenda” za šetnju

Ako ste osoba koja se teško samostalno može prisiliti na neku aktivnost, razmislite o tome da nađete nekoga tko bi svakodnevno šetao s vama (člana obitelji, kolegu s posla, susjeda ili prijatelja). Na taj način ćete motivirati jedno drugo da ustrajete u odluci, a i šetnje će brže proletjeti.

3. Ne zaboravite na pravilno držanje

Iako hodanje ne zahtijeva preveliku formu ipak trebate paziti na nekoliko stvari. Poželjno je hodati ravnih leđa i blago podignute glave, a na taj način ćete aktivirati i trup. Ne zaboravite na mišiće stražnjice te nastojte aktivirati i tu skupinu mišića, a zdjelicu blago gurnuti naprijed. Vrlo je važan i sam korak-stanite na petu, a onda se odgurnite od prstiju naprijed.

4. Hodajte uzbrdo

Kombinirajte hodanje na ravnom s hodanjem uzbrdo. Za to vam može poslužiti i traka za trčanje ili stepenice. Hodanje uzbrdo intenzivnije aktivira mišiće, a veća aktivacija mišića ubrzava metabolizam. Na taj način ćete sagorijevati više kalorija čak i dok vam tijelo miruje.

5. Kombinirajte različite intenzitet hodanja

Za one koji žele potrošiti nešto više kalorija, predlažemo kombiniranje različitih intenziteta hodanja. Tako primjerice možete kombinirati 10 minuta šetnje normalnim tempom, pa 1 minutu intervala u kojem ćete ubrzati vaš tempo. Tako će vaše tijelo sagorjeti više kalorija. Kada se naviknete na ovu rutinu, možete polako povećavati minute brzih intervala.

6. Hodajte dužim putem

Već smo napisali da se koraci koje prehodate kroz cijeli dan računaju kao fizička aktivnost. Na vrlo jednostavan i neprimjetan način možete povećati broj koraka bez da se dodatno umorite. Jednostavno hodajte dužim putem. Primjerice, parkiranje dalje od posla ili trgovačkog centra, korištenje stepenica umjesto lifta itd. Nekoliko takvih manjih promjena kroz dan, može rezultirati puno većim brojem koraka na kraju dana.

7. Ipak pripazite i na unos kalorija

Hodanje će značiti veliki preokret za vašu formu i zdravlje, no želite li zaista smršaviti, ipak ćete morati smanjiti i unos kalorija tijekom dana. Promjene na početku mogu biti malene (npr. smanjite konzumaciju kruha kroz dan), ali svakim danom prelazite vlastite granice i pokušajte uvesti optimalan omjer hranjivih tvari u svoju prehranu. Naposljetku, upravo kombinacija uravnotežene, raznovrsne prehrane i lagane fizičke aktivnosti ključne su za zdraviji život općenito.

Vikend se približava. Iskoristite ga za svoj prvi korak u zdraviji život.

Foto: pixabay, pinterest