Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u četvrtak 28. ožujka u bazilici sv. Kvirina u Sisku, misno slavlje tijekom kojeg je posvetio krizmano ulje koje se koristi kod sakramenta krštenja, svete potvrde te svetog reda i blagoslovio ulje koje se koristi za sakrament bolesničkog pomazanja. Koncelebriralo je šezdesetak svećenika, a svečanost su uveličali i sisački bogoslovi.

U homiliji biskup je se osvrnuo na knjigu kardinala Roberta Saraha „Za vječnost. Razmatranja o liku svećenika“ te njegovo razmatranje nad tekstom sv. Grgura Velikog pape protiv licemjerja. „On za svećenike predviđa tri lijeka: prvi je ovaj koji je kard. protumačio, a riječ je o odupiranju da se suobličimo ovom svijetu. Mislim da smijem ovdje reći, u skladu s ovim pozivom kardinala Saraha da se mi svećenici odmaknemo od svijeta i ne budemo licemjerni, kako je nemoralno što ovih dana čujemo iz medija, naime, što neki političari najavljuju da će se boriti da pravo na abortus uđe u Ustav. Zamislite! Pravo na ubijanje djece! Pa kamo je to dospjela naša civilizacija? Zar je moguća budućnost čovječanstva ako ozakoni ubijanje? Sjećam se govora sv. Majke Terezije iz Kalkute na primanju Nobelove nagrade za mir u Oslu 1979. kad je ustvrdila da nema nikakve razlike između ubijanja nerođene djece i ubijanja ljudi u ratovima. Tada je rekla: Tko će spriječiti političare da pokrenu ratove i masovna ubijanja, ako je dopušteno ubiti nevino nerođeno dijete u majčinoj utrobi? Zato želim jasno pozvati naše vjernike da po savjesti ne smiju dati svoj glas takvim kandidatima koji zagovaraju pravo na ubojstvo djece! Mislim da to trebamo svi osuditi i boriti se za svaki život, svako nerođeno dijete. Moram vam priznati, dragi svećenici, da bih volio da više svećenika sudjeluje u Hodu za život u našem Sisku, koji će ove godine biti 15. lipnja. Da, ovakvi stavovi su za ovaj svijet nepopularni, i svi koji se s njima ne slažu ustat će protiv nas, ali mi moramo naviještati Isusovo evanđelje a ne nastojati svidjeti se svijetu“, rekao je biskup te istaknuo i druga dva „protuotrova licemjerju“, otvaranje srca suosjećanju i neprekidni polazak od molitve i povratak njoj u djelovanju.

Na kraju biskup je je prenio i kardinalove riječi o svećeničkoj službi molitve i prinošenja Kristove žrtve u euharistiji te zaključio: „Draga braćo svećenici, na ovaj naš dan, dan ustanove svetog reda, mi se Gospodinu zahvaljujemo za dar našeg svećeništva – u sva tri stupnja: đakonata, prezbiterata i biskupstva – te ga molimo da nam ojača duh služenja, duh molitve i proročki duh da slaveći euharistiju i sami sebe prinosimo Bogu za ugodnu žrtvu, da svjesni svojih slabosti Gospodinu prepustimo svoje ograničene sile da on njima upravlja a sve na dobro naših vjernika kojima smo poslani naviještati i donositi Krista“.

Nakon homilije okupljeni prezbiteri obnovili su svoja svećenička obećanja, a zatim je biskup posvetio i blagoslovio ulja.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod vodstvom prof. Katarine Mandić i orguljašku pratnju mo. Roberta Jakice.

Misi je prethodilo pokorničko bogoslužje koje je predvodio župnik iz Hrastovice fra Mate Bašić.

(SV)