Protekla je godina pred nas stavila mnogo izazova. U prvom dijelu pogodila nas je, kao i ostatak svijeta, pandemija koju je uzrokovao koronavirus. Sam kraj pred nas je donio novu tragediju – razoran potres koji je pogodio Petrinju, Glinu, ali i naš voljeni Sisak, a njegove posljedice su osjetila i okolna sela te drugi gradovi u našoj županiji.

Upravo potres predstavlja ono što nas pogađa na svim razinama – životnoj, materijalnoj, financijskoj ali i psihološkoj. Strah i neizvjesnost s kojima smo ispratili staru 2020.,nastavili smo osjećati i u novoj 2021. godini.

I dok se nama odraslima po glavi vrzmaju razna egzistencijalna pitanja poput “Kako dalje?”, “Kakva nas budućnost čeka?”, “Hoćemo li se ikada u potpunosti oporaviti i vratiti ‘u normalu’?”, ne smijemo zaboraviti da i naša djeca proživljavaju isto što i mi, samo na nešto drugačiji način.

Posebice je to vidljivo kod djece predškolske i rane školske dobi koja još ne znaju u potpunosti verbalno izraziti svoj strah, nemir i frustracije proizašle iz istih te se kod njih kao rezultat toga često javlja anksioznost i agresivnost.

No, i našim najmlađima možemo pomoći u ponovnom pronalasku sigurnosti unutar svojih obitelji i domova.

U nastavku vam donosimo besplatnu publikaciju “Djeca i obitelj prije, tijekom i nakon potresa” koju je izradila Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, a njezini autori su psiholozi Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić.
Publikacija je besplatna za preuzimanje i dijeljenje uz navođenje autora te se nadamo da će vam autori svojim savjetima pripomoći prilikom procesa oporavka od tragedije koja je svima nama u samo nekoliko sekundi u potpunosti promijenila živote.

Izvor i foto: