U petak, je u holu osnovne škole u Budaševu održana večer dječjeg folklora pod nazivom „Mali čuvari baštine“.

Večer pjesme i plesa pripremila je Udruga za brigu o djeci i mladima „Radost“ Budaševo i time dala svoj doprinos obilježavanju važnih datuma u mjestu.
Tako je manifestacija „Mali čuvari baštine“ okupila male čuvari baštine Banovine, male čuvare baštine Moslavine i male čuvare baštine Posavine.

Udruga, koja okuplja djecu i mlade, ove godine prilično marno i s puno srca radi na promociji narodne nošnje kao čuvarice tradicije i baštine. Na dvije lokacije, tom je prigodom, bila postavljena i izložba likovnih i literarnih radova u Strukovnoj školi u Sisku i u Martinskoj Vesi u prigodi održavanja županijske smotre folklora Martinski susreti.
Izložba je ovih dana postavljena i u holu škole u Budaševu. Tijekom večeri, uz pjesme i ples zavičajnih područja, pročitani su i nagrađeni literarni radovi na temu narodne nošnje.

U programu „Mali čuvari baštine“ sudjelovali su: Dječja skupina FA Petrinjčica iz Petrinje, Dječja skupina KUD-a Moslavec Voloder, Dječja skupina FA Etno Siscia te domaćini, djevojčice iz Budaševa, članice dramske i folklorne skupine ujedno aktivne u radu Udruge „Radost“.

Publika je uživala u izvedbama dječjih plesova i igara. Zvonki dječji glasovi, zvuci tamburica i ljepota narodnih nošnji koje su odjenula okupljena djeca siguran su pokazatelj kako hrvatska tradicija i baština imaju sigurnu budućnost dok o njoj, već od najranijeg doba brinu mali čuvari!!

Foto galerija: Alen Čaušević