Lukav projekt iz Grada Karlovca – Slatkovodni akvarij ili mamac za turiste


Znamo li osmisliti projekte koji će dugoročno donositi financijsku korist ne samo jednoj ustanovi već cijelom gradu? Ili ćemo u vremenima EU fondova dizati velike i skupe kredite za neprofitabilne svrhe!?

Grad Karlovac je našao način kako turiste s autoceste preusmjeriti u centar grada. Slatkovodni akvarij Karlovac je atrakcija u svakom smislu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom, ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da akvarij slatkovodnih voda ne postoji nigdje u Europi, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu.

Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac jedini je slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe.
U 25 akvarijskih bazena prikazano je više od 100 vrsta slatkovodnih riba, od čega čak 40-ak endemskih vrsta. Akvarij se nalazi u neposrednoj blizini Foginovog kupališta na Korani, u središtu Karlovca, kojem je Hrvatska turistička zajednica 2011. godine dodijelila nagradu Zeleni cvijet za najbolju javnu plažu na kontinentu. Kompleks akvarija su moderna, arhitektonski i krajobrazno posebno osmišljena cjelina, koja se svojom arhitekturom, posebno zelenim krovovima prirodno uklapa u okruženje rekreativne zone grada Karlovca.

 Kroz svoj rad osim funkcije akvarija ima zadatak predstaviti tradicijsku kulturu, geološku prošlost i način života uz rijeke te je na raspolaganju znanstvenom sektoru. Nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Naše rijeke su ogromno, ali još uvijek nedovoljno otkriveno blago.
Akvarijski postav u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u čudesan slatkovodni svijet. Svaki posjetitelj na taj način može doživjeti riječni tok od izvora do ušća.
Akvariji u Aquatici su biotopski, što znači da smo htjeli prikazati što vjerodostojnije tipičnu kršku rijeku, te smo zbog toga u akvarije posadili i bilje iz naših rijeka.
Posebnost Aquatike je i njezin suvremeni dizajn, koji su projektirali stručnjaci iz nagrađivanog Studija 3LHD iz Zagreba. Aquatika je projektirana na građevinskoj čestici veličine 8327 metara četvornih kao dvoetažna građevina s prizemljem i podzemnom etažom. Objekt ima 2781 metar četvorni, a akvarij će odjednom moći primiti 150 posjetitelja.
.
.

Dodatni sadržaji
Aquatika raspolaže i s mnogo dodatnih sadržaja. To je najprije kongresna dvorana kapaciteta 120 osoba u kino postavu, a nalazi se u akvarijskom dijelu kompleksa, uz poseban ulaz za one koji žele samo iznajmiti dvoranu, bez ulaska u akvarij. Posebna je po tome u se u njoj vide dva akvarija. Zatim je tu edukacijska dvorana/igraonica opremljena s namještajem za djecu i ozvučenjem. Također u svome kompleksu Aquatika nudi i suvenirnicu opremljenu domaćim proizvodima od lokalnih obrtnika i OPG-ova po vrlo pristupačnim cijenama.

 

Nadalje, spomenimo čitaonicu u kojoj se od otvorenja nalazi zbirka „Speleoteka u gostima“. Riječ je o speleoteci iz fundusa speleoloških udruga iz Karlovca, a sastoji se od knjiga, časopisa, tematskih separata, brošura i dijela audiovizualne građe te broji otprilike 5000 pojedinačnih naslova. Teme su vezane za znanstvena područja geologije, arheologije, geomorfologije, speleologije, speleoklimatologije, hidrogeologije, paleontologije, geografije, biologije i biospeleologije te zaštite krša i prirode. Dio publikacija vezan je za speleofotografiju (monografije), speleotehnike, povijest istraživanja krša i slično. Napokon, Aquatika će opremati vlastitu znanstvenu čitaonicu iz područja prirodnih znanosti.
.
.
Naposljetku, Aquatika ima i caffe bar sa ljetnim radnim vremenom od 8 do 21 sati svaki dan (a petkom od 7-21h), trg kao javni prostor za druženje i igralište za djecu – odnosno dva manja dječja igrališta s vanjske strane kompleksa, s pogledom na Koranu. A vrata akvarijske izložbe su otvorene svim posjetiteljima u ljetnom radnom vremenu od 10 do 20h.
.
.

Projekt Kaquarium

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013 u iznosu 36.222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kn. Nositelj projekta bio je Grad Karlovac, a partneri Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Gradski muzej Karlovac i Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Izvor: Kaquarium