sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je u restoranu „Petrova gora“ Lječilišta Topusko nazočio predstavljanju projekta „Topusko pametni termalni grad“.
Nositelj projekta je Lječilište Topusko, a projektni partneri društvo TOP-TERME d. o. o. i poduzeće EFLA s Islanda.

Ovaj je projekt financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u iznosu od 604 000 €, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 421 000 € bespovratnih sredstava u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.
Program „Energija i klimatske promjene“ u iznosu od 20 milijuna € na nacionalnoj razini, provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, rekla je upraviteljica Programa Stella Arneri.

„Projekt „Topusko pametni termalni grad“ sadrži više projekata. Taj projekt obuhvaća i energetsku obnovu zgrade Petrova gora, vrijednosti 16 milijuna kuna, rekonstrukciju smještajnog kapaciteta, vrijednosti više od 530 000 € ,“ rekao je župan Celjak, koji je dodao kako su ti projekti dovršeni, a u projektu je također: „Projekt REWARDHeat, što znači rekonstrukciju centralne toplinske stanice, rekonstrukciju toplovodne mreže do kompleksa Topusko. Tu mislimo i na Lječilište Topusko i na TOP-TERME Topusko. Međutim, Topusko je jedinstveni primjer u Hrvatskoj gdje na geotermalnu vodu grijemo i kompleks Topusko, ali i zgradu Općine, srednju školu, vrtić, crkvu i dio stambenih objekata. Namjera nam je proširiti kapacitet, odnosno iskoristiti maksimalno geotermalnu vodu, proširiti mrežu korisnika i grijati i stambene prostore, ali isto tako vodu u cijelom mjestu Topusko. Projekt „Topusko pametni termalni grad“ također obuhvaća rekonstrukciju unutarnjih bazena i novi wellness.“

Ovo nisu jedini projekti koji se trenutno provode na području Topuskog, dodao je župan. Obnavlja se zgrada kinematografa, u vrijednosti 1,1 milijun €. Rade se radovi na krovu, učvršćuju nosivi zidovi. Obnavlja se i zgrada Vile Zelengaj. Priprema se dokumentacija za rekonstrukciju zgrade Doma 3: „Na području Topuskog trenutno provodimo projekt u vrijednosti od oko 8 milijuna €, a naravno da ćemo nastaviti istim tempom dalje.“