Iako prehladu i gripu najčešće povezujemo s hladnijim mjesecima nemojte se iznenaditi ako vas dočekaju u ljeto. Jačanje imunološkog sustava i pružanje prve pomoći i liječenja gripe od vitalnog su značenja tijekom zime. To će također biti vrlo važno kad i sunce stigne.

Ljetni problemi
Istraživanja sugeriraju kako 85% djece obolijeva najmanje četiri puta godišnje. Jedan će roditelj vjerojatno trebati otići s posla kako bi se brinuo za svoje bolesno dijete. Budući da se prehlada tako brzo širi školama, djeca će vjerojatnije oboljeti od roditelja i možda imaju slabiji imunološki sustav za borbu protiv infekcije. To znači da roditelji trebaju biti spremni na bolesti tijekom cijele godine. Ne samo kad je vani vrijeme zastrašujuće raznoliko. U nastavku navodimo 5 najčešćih ljetnih bolesti i zdravstvenih problema.

Peludna groznica
Najčešća ljetna zdravstvena briga bit će peludna groznica, a samo zato što je vi ili vaša djeca nikada niste imali, ne znači da ćete biti sigurni od nje. Mnogi ljudi spontano razvijaju peludnu groznicu, a zauzvrat su potpuno loše opremljeni za suočavanje s njom. Stoga je pametno imati pri ruci antihistaminike za ublažavanje simptoma ako se pojave. Za porast slučajeva peludne groznice krivi su onečišćenje zraka, povećana razina stresa i genetske predispozicije. No bez obzira na to zašto nastane, ako se dogodi, može napraviti veliku pustoš kako u osobnom tako i u radnom životu.

Astma
S visokom razinom peludi, peludna groznica ne samo da će dovesti do kihanja, strujanja očiju i nosa. Ali oni koji imaju zabrinutost zbog disanja poput astme također će vjerojatno biti teško pogođeni. Od produženog vremena provedenog vani do veće vlage ljeti. Mnogo je razloga zbog kojih astma može biti gora u ljetnim mjesecima. Održavanje lijekova i inhalatora napunjenim i lako dostupnim, kao i boravak u njima kada je razina peludi ili vlaga posebno visoka, može biti mudra ideja za odrasle i djecu koja se suočavaju s poteškoćama s disanjem.

Trovanje hranom
Trovanja hranom daleko su češća preko ljeta nego zimi. Toplina i vlaga nude savršene uvjete za razmnožavanje i procvat bakterija. Tijekom toplih dana kvarljivu hranu uvijek držite u hladnjaku. Također osigurajte uvjete koji će vam pomoći da se pridržavate datuma prodaje čak i strože nego inače.

Toplinski udar i opekline od sunca
Problemi s vrućinom vrlo su česti tijekom ljetnih mjeseci iz očitih razloga. Takvi će problemi vjerojatno više utjecati na starije osobe zbog činjenice da starenjem gubimo sposobnost učinkovitog rješavanja vrućine. Od provoda manje vremena na otvorenom u najtoplije doba dana, do jednostavnog održavanja hidratacije, nošenja šešira za sunčanje i upotrebe kreme za sunčanje. Na mnogo će načina pomoći ublažiti sunčeve opasnosti, pa čak i ako nismo najtoplija zemlja na svijetu. Najtopliji dani još uvijek mogu nanijeti značajnu štetu.

Foto: pixabay
Izvor: F. I.